Foto: AFP/Scanpix

Francija izvedusi no Mali pirmos karavīrus un tuvāko nedēļu laikā gatavojas nodot kontroli pār situāciju 6300 karavīru lielajiem Āfrikas valstu spēkiem.

Tomēr augsta ranga ASV Aizsardzības ministrijas amatpersona paudusi bažas par afrikāņu karavīriem, norādot, ka patlaban viņi nav spējīgi uzņemties šādu atbildību.

Pašreiz Rietumāfrikas valstu ekonomiskās kopienas (ECOWAS) spēki ir pilnīgi nespējīgi, Kongresa sanāksmē norādīja aizsardzības ministra asistents Maiks Šīnans, piebilstot, ka šī situācija ir jāmaina.

Vienlaikus viņš pauda atzinību Francijas spēkiem, kas ātri guvuši panākumus cīņā pret islāmistu nemierniekiem un pārņēmuši savā kontrolē lielākās pilsētas Mali ziemeļos. Tomēr Šīnans atzīmēja, ka lielai daļai starptautiskās teroristiskās organizācijas "Al Qaeda" līderu ir izdevies aizbēgt.

Viņi nav nogalināti vai sagūstīti, bet Francijas spēkiem ir izdevies sagraut šo islāmistu patvēruma vietu, atzīmēja Šīnans.

Francija plāno pakāpeniski izvest no Mali visus spēkus, atstājot tur aptuveni 1000 karavīru lielu pastāvīgu kontingentu, lai cīnītos pret terorismu.

Aptuveni 100 franču karavīri pirmdien jau atstājuši Mali. Viņi devušies uz Kipru un pēc trim dienām atgriezīsies Francijā, informēja armija.

Viņi dienēja izpletņlēcēju vienībā, kas bija izvietota Mali ziemeļaustrumos, kur notika smagas cīņas pret islāmistu kaujiniekiem.

Jau vēstīts, ka krīze Mali aizsākās pērn janvāra vidū, kad sacelšanos valsts ziemeļos sāka tuaregu nomadi, kas ilgstoši uzskatījuši, ka centrālā valdība pret viņiem izturas netaisnīgi. Armijas vadība valdībai savukārt pārmeta, ka tā pietiekami enerģiski nevēršas pret tuaregu dumpi, un Bamako pagājušajā martā sarīkoja apvērsumu. Politiskā vakuuma dēļ centrālā valdība zaudēja kontroli pār Mali ziemeļiem, kas nonāca nemiernieku rokās, - ar tuaregu palīdzību varu tur pārņēma islāmistu grupējumi.

Tuaregus, kas Mali ziemeļos gribēja izveidot neatkarīgu valsti, islāmisti drīz vien atstūma no varas, sāka savā kontrolē nonākušās teritorijas pārvaldīt kā brutālu viduslaiku emirātu un ieviesa šariata likumus to radikālākajā formā.

Ārzemēs radās bažas, ka islāmistu pārvaldītie Mali ziemeļi var kļūt par jaunu "teroristu valsti".

Lai apturētu islāmistu karaspēka virzīšanos uz Mali dienvidiem, 11.janvārī konfliktā iesaistījās Francija.

Mali valdības pusē operācijās iesaistījušies arī Čadas un citu Āfrikas valstu armijas.

Kaut arī pamatā Mali ziemeļu islāmistu kaujinieki ir sakauti, Gao un Tombuktu joprojām vērojama ievērojama nemiernieku pretestība.

Aizvadītajā nedēļas nogalē Francijas spēki īstenoja vienu no savām vērienīgākajām operācijām Mali, vēršoties pret nemierniekiem to bāzes reģionā, ielejā netālu no Gao.

Līdz šim Mali nogalināti vairāk nekā 600 ekstrēmisti, kuru kopējais skaits mērāms no 1500 līdz 2000, liecina Francijas Izlūkošanas studiju centra apkopotā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!