Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) militārās apmācības misija sāk savu darbību Rietumāfrikas valstī Mali, lai sagatavotu vietējo armiju cīņai ar islāmistu nemierniekiem, kuri Francijas vadītās militārās operācijas laikā ir padzīti no valsts ziemeļu pilsētām, otrdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Pirmo no četriem Mali armijas bataljoniem Eiropas instruktori apmācīs Kulikoro bāzē, kas atrodas aptuveni 60 kilometrus no galvaspilsētas Bamako. Mali ziemeļos tikmēr turpinās cīņa pret nemierniekiem, kas patvērušies tuksnesī un kalnainā apvidū.

Uz Mali ir devušies 550 karavīri no 22 ES valstīm. 150 no tiem ir instruktori, bet pārējie ir misijas atbalsta personāls un aizsardzības spēki. Vislielāko ieguldījumu ar 207 karavīriem sniedz Francija, tai ar 71 cilvēku seko Vācija un Spānijas ar 54. Lielbritānija uz Mali apmācības misiju ir nosūtījusi 40 militāristu, Čehija 34, Beļģija 25 un Polija 20. Divus karavīrus nosūtīt uz Mali ir nolēmusi arī Latvijas valdība.

Mali spēku apmācība notiks franču brigādes ģenerāļa Fransuā Lekointres vadībā, paredzēts, ka tā ilgs 15 mēnešus. Ģenerālis skaidro, ka Mali armija ir pilnībā jāpārbūvē. "Mali varas iestādes ir labi informētas par armijas rekonstrukcijas nepieciešamību, ļoti labi saprot, ka Mali gandrīz pazuda institūcijas [armijas] nespējas dēļ," stāsta ģenerālis.

Pirmais apmācītais Mali armijas bataljons varētu būt gatavs darbam jūlijā, ziņo BBC.

Jau vēstīts, ka Islāmisti plašas Mali ziemeļu teritorijas sagrāba savās rokās pagājušajā gada martā, izmantojot valsts apvērsuma radītās jukas. Savās kontrolētajās teritorijās nemiernieki centās ieviests ekstrēmu šariata (islāmu tiesību normu) pārvaldi.

Baidoties, ka islāmisti var ieņemt arī valsts galvaspilsētu Bamako un ka to kontrolētās teritorijas var kļūt par teroristu patvēruma vietu,  janvārī militāru intervenci savā kādreizējā kolonijā sāka Francijas karaspēksĀfrikasvalstu spēku izvietošanu Mali akceptēja arī ANO Drošības padome, taču šo operāciju sākotnēji bija paredzēts sākt ne ātrāk par 2013. gada septembri.

Francijas vadītājā operācijā drīz vien izdevās patriekt islāmistus no galvenajām ziemeļu pilsētām. To vajāšana turpinās tuksnesī. Līdzās aptuveni 4000 franču karavīru, operācijā piedalās Mali armija un vairāku Afrikas valstu spēki, to skaitā 2000 Čadas karavīru.

Francija iepriekš paziņoja, ka savu karavīru izvešanu no Mali plāno sākt  aprīlī. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!