Foto: EPA-AFI

Sīrija pielietojusi ķīmiskos ieročus, šādi pārkāpjot ASV prezidenta Baraka Obama noteikto "sarkano līniju", paziņojis Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans.

"Ir skaidrs, ka režīms izmantojis ķīmiskos ieročus un raķetes," ASV telekanālam "NBC News" ceturtdien sacīja Erdogans, gan neatklājot plašāku informāciju par ķīmisko ieroču izmantošanas laiku un vietu.

Runājot par Obamas noteikto "sarkano līniju", Turcijas valdības vadītājs pauda pārliecību, ka tā Sīrijā "jau sen ir pārkāpta", tādēļ Erdogans aicināja Vašingtonu bargāk vērsties pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu.

"Mēs vēlamies, lai Savienotās Valstis uzņemtos vairāk atbildības un spertu turpmākus soļus. Un par to, kādus soļus viņi spers, mēs runāsim," skaidroja Erdogans, kuram 16.maijā paredzēta tikšanās ar Obamu.

Kā sacīja Erdogans, Turcijas slimnīcās nogādāti Sīrijas konfliktā cietušie, un ir pazīmes, kas liecina, ka uzbrukumos izmantoti ķīmiskie ieroči. Turklāt atrastas šajos uzbrukumos izmantoto "raķešu daļas".

Savukārt Turcijas ārlietu ministrs Ahmets Davutoglu pavēstīja, ka uz analīzēm tiks nosūtīti konfliktā ievainoto Sīrijas bēgļu asins paraugi, lai noskaidrotu, vai ievainojumi gūti ķīmisko ieroču uzbrukumā.

25.aprīlī Baltais nams paziņoja, ka ASV izlūkdienesti, savā novērtējumā izsakoties "ar atšķirīgām pārliecības pakāpēm", ir noteikuši, "ka Sīrijas režīms nelielā apjomā ir pielietojis ķīmiskos ieročus, konkrēti - ķīmisko aģentu zarīnu". Tajā pat dienā ar apsūdzībām nāca klajā arī Lielbritānija, sakot, ka tās rīcībā ir "ierobežotas, bet pārliecinošas" liecības, ka Sīrijas konfliktā ir tikuši izmantoti ķīmiskie ieroči.

Sīrijas valdība šīs apsūdzības noraida kā izdomājumus.

Savukārt ANO cilvēktiesību pārkāpumu izmeklētāja Karla del Ponte svētdien intervijā Šveices radio pauda uzskatu, ka Sīrijas konfliktā, kas valsti pārņēmis jau divus gadus, nemiernieki varētu būt pielietojuši nāvējošo zarīna gāzi.

Gan Lielbritānija, gan Turcija uzskata, ka nav pierādījumu, ka ķīmiskos ieročus Sīrijā būtu izmantojuši nemiernieki.

Turcija uzņēmusi aptuveni 400 000 sīriešu bēgļu, kā arī armijas dezertierus, un atkārtoti aicinājusi starptautisko sabiedrību rīkoties, lai izbeigtu asiņaino krīzi Sīrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!