Foto: AP/Scanpix

Sīrijas opozīcija trešdien mudināja kaujiniekus "steigties glābt" nemiernieku bastionu Kusairu, vienlaikus vēršoties pie starptautiskās sabiedrības ar aicinājumu izveidot koridoru uz kauju pārņemto pilsētu.

Sīrijas Nacionālās koalīcijas - lielākās opozīcijas grupējumu savienības - prezidents Georgs Sabra aicinājis nemiernieku papildspēkus doties uz Kusairu, kur Sīrijas armija, Libānas šiītu kustības "Hizbollah" kaujinieku atbalstīta, cīnās par kontroli pār pilsētu.

"Revolucionārie bataljoni un Brīvās Sīrijas armija! Steidzieties glābt Kusairu un Himsu," teikts Sabra paziņojumā, kurā visas valsts brigādes mudinātas sūtīt vienības un bruņojumu, "lai arī cik nelielā skaitā tas būtu".

"Mēs aicinām starptautisko sabiedrību izveidot humāno koridoru, lai izglābtu ievainotos, kā arī lai piegādātu medikamentus un palīdzību 50 000 aplenkto cilvēku," viņš piebilda.

Sabra arī aicināja ANO Drošības padomi "sasaukt ārkārtas sēdi un pāriet no bažu izteikšanas uz rīcību".

"Mūsu valsts robežas un suverenitāte, kā arī tās pilsoņu tiesības uz dzīvību tiek pārkāptas. Mēs aicinām Drošības padomi ieņemt situācijas nopietnībai atbilstošu nostāju," viņš norādīja.

Sīrijas armija ar "Hizbollah" kaujinieku atbalstu svētdien sāka ilgi plānoto uzbrukumu Kusairai, iebruka pilsētā un ieņēma vairākas pašvaldības ēkas.

Kauju gaitā krituši vairāk nekā 100 cilvēki, zināja teikt Londonā bāzētās sīriešu aktīvistu organizācijas "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) pārstāvji. Vairums kritušo esot nemiernieku un "Hizbollah" kaujinieku rindās.

Režīms Kusairas atgūšanu izvirzījis par vienu svarīgākajiem mērķiem, ņemot vērā tās stratēģisko izvietojumu starp Damasku un Vidusjūras piekrasti Libānas robežu tuvumā.

Sīrijas konflikts ilgst jau vairāk nekā divus gadus. ANO lēš, ka tajā dzīvību zaudējuši jau aptuveni 70 000 cilvēku. Valsti pametis 1,5 miljoni bēgļu, bet pašā Sīrijā pārvietoto personu skaits jau sasniedzis 4,25 miljonus.

Savukārt saskaņā ar SOHR apkopotajiem datiem tas izdzēsis jau vairāk nekā 80 000 cilvēku dzīvības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!