Foto: AFP/Scanpix

Mēģinot nomierināt desmitus tūkstošus pret valdību vērsto protestu dalībniekus, Turcijas vicepremjers atvainojies par policija vēršanos pret miermīlīgajiem demonstrantiem Stambulas parkā, vēsta aģentūra "Reuters".

"Pārmērīgā vardarbība pret tiem, kas uzvedās ar cieņu pret vidi, ir nepareiza un negodīga. Es atvainojos šiem cilvēkiem," otrdien preses konferencē paziņoja vicepremjers Bulents Arinks, kurš vada valdību premjera Redžepa Tajipa Erdogana prombūtnes laikā.

"Bet es nedomāju, ka esam parādā atvainošanos tiem, kas ir radījuši postījumus ielās un centušies ierobežot tautas brīvību," piebilda Arinks.

Pret valdību vērstie nemieri sākās pēc tam, kad policija piektdien ar spēku vērsās pret miermīlīgiem demonstrantiem Stambulā, kuri protestēja pret Gezi parka apbūves plāniem. Policijas un demonstrantu sadursmes visā Turcijā notiek jau piekto dienu.

Sadurmēs ir gājuši bojā divi cilvēki, policija pret demonstrantiem pielieto asaru gāzi un ūdens lielgabalus. Pirmdien galvaspilsētā Ankarā aizturēti ap 500 cilvēku, vēstīja ziņu aģentūra "Dogan", bet vēl 300 arestēti Izmirā – Turcijas trešajā lielākajā pilsētā.

Sociālajos medijos parādās informācija par policijas brutālo rīcību, bet "Turcijas Cilvēktiesību fonds" apgalvo, ka policija "spīdzinājusi un slikti izturējusies" pret vairāk nekā 1000 protestētāju.

Protestētāji ir neapmierināti ar Taisnīguma un attīstības partiju (AKP) un premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana valdību. Tai pārmet mēģinājumus uzspiest sabiedrībai konservatīvas islāma vērtības un ierobežot cilvēku brīvību.

Premjers nosodīja protestētājus un vainoja tajos "ekstrēmistus" un opozīciju. "Manus nevainīgos pilsoņu provocē galvenā opozīcijas partija CHP (Republikāniskā tautas partija). Tie, kas rada ziņas un sauc šos notikumu par "Turcijas pavasari", nepazīst Turciju," uzsver Erdogans.

Par spīti lielākajiem protestiem pret savu valdību kopš stāšanās amatā 2002. gadā, premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans pirmdien devās vizītē uz Maroku. "Situācija kļūst mierīgāka. Pēc manas atgriešanās no šīs vizītes problēma būs atrisināta," Erdogans paziņoja Marokā.

Jau vēstīts, ka nemierus izraisīja valdības lēmums Stambulas Gezi parkā pie Taksimas laukuma būvēt iepirkšanās centru. Pēc šiem protestiem zīmolu pārstāvji, kam bija paredzēts iekārtot veikalus šajā centrā, paziņoja, ka atsakās no šiem plāniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!