Foto: AFP/Scanpix
Ziemeļkoreja ceturtdien ierosinājusi Dienvidkorejai rīkot sarunas par plašu jautājumu loku, tostarp aprīlī slēgto Kesonas industriālo kompleksu.

Seula jau paziņojusi, ka pamatā atbalsta Phenjanas priekšlikumu.
Negaidīto ierosinājumu publiskoja Korejas miermīlīgās apvienošanas komiteja, kas atbild par sakariem ar Seulu.

Komitejas paziņojumā nebija teikts, kādā līmenī šīs sarunas varētu notikt, bet norādīts, ka sarunu datums un vieta var tikt noteikti, kā ērtāk Seulai.
Dienvidkorejas Apvienošanās ministrija paziņojusi, ka Phenjanas piedāvājumu vērtē pozitīvi un vēlāk paziņos, kur, kad un par kādiem jautājumiem sarunas varētu notikt.

Ziemeļkoreja ierosinājusi sarunās apspriest jautājumu par Kesonas kompleksu, kas tika slēgts aprīlī, saasinoties militārajai spriedzei Phenjanas un Seulas starpā.

Phenjana ierosinājusi apspriest arī iespēju atsākt organizēt valsts robežas šķirto tuvinieku tikšanos abām valstīm kopīgi piederošajā Kumganas kalnu kūrortā un citus "humānos jautājumus, ja nepieciešams".

Jau ziņots, ka Kesonas kompleksu, kas atrodas Ziemeļkorejā aptuveni desmit kilometrus no demarkācijas līnijas, kura nodala abas valstis, abas valstis dibināja 2004.gadā un tas kļuva par simbolu Dienvidkorejas un Ziemeļkorejas sadarbībai.

Līdz šim Phenjana bija centusies, lai spriedze abu valstu attiecībās neskartu šo kompleksu, jo tas ir viens no svarīgākajiem tās ārvalstu valūtas avotiem. Šī ir pirmā reize, kad šis industriālais parks ticis slēgts.

Analītiķi Ziemeļkorejas ierosinājumu sākt oficiālas sarunas vērtē atzinīgi, tomēr aicinājuši būt uzmanīgiem, jo gaidāmā sarunu dienaskārtība var izrādīties pārāk smaga dialoga sākumam.

"Es domāju, ka šis ir Ziemeļkorejas mēģinājums uzņemties iniciatīvu, bet ir pāragri teikt, vai priekšlikums novedīs pie patiesa dialoga," norādīja kāds Ziemeļkorejas studiju universitātes speciālists Seulā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!