Foto: AP/Scanpix

Ēģiptes prezidents Mohameds Mursi pirmdien brīdināja, ka "ir atvērtas visas iespējas", lai novēstu Etiopijas hidroelektrostacijas (HES) būvniecības radītos riskus Ēģiptes ūdens krājumiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Mursi norādīja, ka "neaicina uz karu", bet neļaus apdraudēt Ēģiptes ūdens krājumus. "Ēģiptes ūdens drošība vispār nedrīkst tikt apdraudēta. Kā valsts prezidents es apstiprinu, ka atvērtas ir visas iespējas," Mursi paziņojumu citē BBC.

"Ja Ēģipte ir Nīlas dāvana, tad Nīla ir dāvana Ēģiptei," Mursi emocionālā televīzijas uzrunā citēja populāru teicienu.

Etiopija HES celtniecības nolūkos maijā sāka novirzīt straumi Zilajā Nīlā, kas ir viena no divām galvenajām Nīlas pietekām. Tā būs lielākā HES Āfrikā, kuras ūdenskrātuvi plānots sākt piepildīt jau nākamajā gadā. Tomēr grandiozie plāni var samazināt ūdens daudzumu Nīlā, kas ir svarīgs dzīvības avots Ēģiptē.

Ēģiptes prezidents tēlaini salīdzināja, ka Ēģiptes tauta ar Nīlu ir saaugusi kā vienots veselums un ka tik svarīgā ūdens samazināšanās nozīmētu tā kompensēšanu ar ēģiptiešu asinīm.

Analītiķi gan norāda, ka Mursi paziņojums varētu būt mēģinājums novērst uzmanību no valsts iekšējām problēmām. 

Jau vēstīts, ka ēģiptiešu politiķi, nezinot, ka sanāksme tiek translēta televīzijā, pagājušajā nedēļā apsprieda iespēju Etiopijas plānus celt HES izjaukt arī ar militāra spēka palīdzību. Ēģipte ir viena no apdzīvotākajām Tuvo Austrumu valstīm, kas lielā mērā ir atkarīga no pasaulē garākās upes ūdeņiem.

Etiopijas lēmums celt HES apstrīd koloniālisma laika vienošanos, ka Ēģiptei un Sudānai ir tiesības uz Nīlas ūdeņiem.

1929. gadā noslēgtajā dokumentā nav pieminētas astoņas citas tautas, kas dzīvo Nīlas krastos un tās baseinā. Šīs valstis gadu desmitiem uzstāj uz taisnīgāku vienošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!