Foto: DELFI

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens piektdien pauda atzinību ASV paziņojumam attiecībā uz ķīmisko ieroču lietošanu Sīrijā un aicināja Damasku ļaut ANO pārbaudīt izskanējušās aizdomas.

"Es atzinīgi vērtēju skaidro ASV paziņojumu. Sīrijas režīmam būtu steidzami jānodrošina ANO piekļuve, lai izmeklētu visus gadījumus, kuros ir aizdomas par ķīmisko ieroču pielietošanu," skaidroja alianses vadītājs. "Šis jautājums patiesi rada lielu satraukumu. Starptautiskā sabiedrība ir skaidri norādījusi, ka nav pieņemama jebkāda ķīmisko ieroču pielietošana, un tas ir nepārprotams starptautisko tiesību pārkāpums."

Vienlaikus Rasmusens uzsvēra, ka alianse garantēs Turcijas aizsardzību, izmantojot Turcijas un Sīrijas pierobežā izvietotās pretgaisa aizsardzības raķetes "Patriot".

""Patriot" raķešu izvietošana nodrošinās efektīvu Turcijas aizsardzību pret jebkāda veida raķešu uzrukumiem neatkarīgi no tā, vai uz raķetēm būs uzmontēti ķīmiskie ieroči vai nē," skaidroja alianses ģenerālsekretārs.

Kā jau vēstīts, ASV administrācija ceturtdien paziņoja, ka Sīrijas režīms pret nemiernieku spēkiem izmantojis ķīmiskos ieročus, un šajos uzbrukumos nogalināti līdz pat pusotram simtam cilvēku.

"Mūsu izlūkdienesti uzskata, ka [Sīrijas prezidenta Bašara al] Asada režīms pērn vairākas reizes nelielos apmēros pret opozīciju izmantojis ķīmiskos ieročus, tostarp nervu gāzi zarīnu," teikts Baltā nama izplatītajā paziņojumā. "Izlūkdienesti uzskata, ka līdz šim Sīrijā ķīmisko ieroču uzbrukumos nogalināti 100 līdz 150 cilvēki."

Šāds Vašingtonas paziņojums apliecina, ka Sīrija ir pārkāpusi ASV noteikto "sarkano līniju", tādējādi ASV nolēmušas palielināt atbalstu Sīrijas nemierniekiem, tostarp sniegt "militāru palīdzību".

Tikmēr neoficiāli avoti ziņo, ka Vašingtonā pieņemts lēmums apgādāt Sīrijas nemierniekus ar ieročiem.

"Prezidents skaidri norādījis, ka ķīmisko ieroču pielietošana - un ķīmisko ieroču nodošana teroristiskiem grupējumiem - ir sarkanā līnija Savienotajām Valstīm," skaidroja ASV prezidenta Baraka Obamas padomnieka vietnieks nacionālās drošības jautājumos Bens Rodss. "Prezidents norādījis, ka ķīmisko ieroču lietošana mainītu viņa nostāju, un tā arī ir noticis."

Rodss gan neatklāja, vai Vašingtona plāno apbruņot Sīrijas nemierniekus, taču norādīja, ka Obama "šajos jautājumos tuvāko nedēļu laikā konsultēsies ar Kongresu."

Taču, kā liecina ziņu aģentūras "Reuters" rīcībā nonākusī informācija, Obama devis atļauju nosūtīt Sīrijas nemierniekiem ieročus.

Pagaidām vēl nav zināms, kāda veida bruņojumu ASV varētu nosūtīt Sīrijas nemierniekiem un kad tas varētu notikt.

Sīrijas konflikts ilgst jau vairāk nekā divus gadus, un tajā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 93 000 cilvēku, arī vismaz 6500 bērnu, liecina jaunākie dati, kurus ceturtdien atklātībai nodevis ANO cilvēktiesību birojs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!