Foto: AP/Scanpix

Singapūras varasiestādes pieprasījušas Indonēzijai nekavējoties apkarot meža ugunsgrēkus Sumatrā, jo dūmi jau sasnieguši Singapūru, kur gaisa piesārņojuma līmenis ir sasniedzis rekordu un ticis atzīts par bīstamu cilvēku veselībai, ceturtdien ziņo ārvalstu masu mediji.

Singapūras ekoloģijas ministrs Vivians Balakrišnans savā "Facebook" lapā publicējis aicinājumu Indonēzijas varasiestādēm apkarot meža ugunsgrēkus, jo "nevienai valstij nav tiesību piesārņot gaisu, apdraudot Singapūras iedzīvotāju veselību un labklājību", ziņo "Reuters".

Gaisa piesārņojuma līmenis Singapūrā tika atzīts par bīstamu, un tāpēc ministrs aicinājis iedzīvotājus pēc iespējas mazāk laika pavadīt ārpus telpām.


Dūmu dēļ pasliktinājusies arī redzamība, tāpēc apgrūtināta arī gaisa satiksme Čangi lidostā. Tāpat apturēta vairāku objektu būvniecība, bet "McDonalds" apturējis savas produkcijas piegādi.

Plānots, ka jau ceturtdien notiks abu valstu pārstāvju ārkārtas tikšanās, ziņo "Channel NewsAsia".

Meža ugunsgrēki Sumatrā notiek regulāri, īpaši sausuma periodos no jūnija līdz septembrim. Bieži vien vietējie nelegāli ļaunprātīgi dedzina kokus, lai atbrīvotu zemi palmu eļļas ražošanas plantācijām.

Indonēzija gan apgalvo, ka ugunsgrēkos vainojami arī Singapūras investori. Tiesa, konkrēto uzņēmumu nosaukumi netiek minēti, bet pašas kompānijas apgalvo, ka plantāciju zemes attīrīšanai izmanto tikai mehāniskus līdzekļus.

Šogad dūmu biezums pārsniedzis pat 1997.gada rekordu, kad Indonēzijas meža ugunsgrēku izraisīto dūmu dēļ tika apturēta kuģu un gaisa satiksme gandrīz visā Dienvidaustrumu Āzijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!