Foto: AP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien paziņoja, ka bēguļojošais ASV izlūkdienesta bijušais darbinieks Edvards Snoudens joprojām atrodas Maskavas Šeremetjevas lidostas tranzītzonā.

"Viņš ir tranzīta pasažieris tranzītzonā un šobrīd joprojām ir tur (..). Snoudena kungs ir brīvs cilvēks. Jo drīzāk viņš izvēlēsies galamērķi, jo labāk mums un viņam pašam," preses konferencē sacīja Putins, kurš ieradies vizītē Somijā.

Krievijas prezidents piebilda, ka Snoudens Maskavas lidostā ieradies kā tranzīta pasažieris un ka viņam nav bijusi vajadzība nedz pēc Krievijas vīzas, nedz pēc kādiem citiem dokumentiem.

"Kā tranzīta pasažierim viņam ir tiesības nopirkt biļeti un lidot, uz kurieni viņš vēlas," norādīja Kremļa saimnieks, uzsverot, ka Krievijas likumus viņš nav pārkāpis un valsts robežu nav šķērsojis.

Vienlaikus Putins uzsvēra, ka Krievija nav noslēgusi līgumu par savstarpējo noziedznieku izdošanu ar ASV.

"Kas attiecas uz viņa iespējamo izdošanu, mēs varam izdot tikai attiecīgos pilsoņus valstīm, ar kurām mums ir atbilstoši starptautiskie līgumi par noziedznieku izdošanu. Ar ASV mums šāda līguma nav," norādīja Krievijas līderis.

Viņš piebilda, ka Snoudena ierašanās Maskavā Krievijas varasiestādēm esot bijusi pilnīgs pārsteigums un apgalvojumi, ka Maskava esot sniegusi bēguļojošajam ASV pilsonim kādu atbalstu, esot "bezjēdzība un blēņas".

Putins noraidīja arī apgalvojumus, ka ar Snoudenu šobrīd nodarbojas Krievijas izlūkdienesti.

"Mūsu slepenie dienesti ar Snodena kungu nekad nav strādājuši un nestrādā ar viņu arī šodien," uzsvēra Kremļa saimnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!