Foto: AP/Scanpix

Ēģiptes opozīcijas kustība, kas rīko pret prezidentu Mohamedu Mursi vērstās demonstrācijas, ir izvirzījusi valsts galvai ultimātu – līdz otrdienai atkāpties no amata, vēsta raidsabiedrība BBC.

Grupas "Tamarud" ("Nemiernieks") paziņojumā piedraudēts ar pilsoniskās nepakļaušanās akcijām, ja Mursi neatkāpies no amata un neļaus sarīkot jaunas vēlēšanas.

Opozīcijas kustība apgalvo, ka ir savākti 22 miljoni parakstu par Mursi atkāpšanos.

Jau vēstīts, ka svētdien Ēģiptes galvaspilsētā Kairā notika Mursi pretinieku mītiņš, kas bija lielākais masu pasākums kopš 2011. gada revolūcijas, kad no amata tika gāzts ilggadējais valsts vadītājs Hosni Mubaraks.

Protestētāji visā Ēģiptē pārmet Mursi, ka kopš ievēlēšanas pirms gada, viņš nav ticis galā ar ekonomiskajām un drošības problēmām. Prezidenta atbalstītāji tikmēr norāda, ka tam ir vajadzīgs vairāk laika.

Prezidents trešdien uzrunā brīdināja, ka tautas šķelšanās var "paralizēt" Ēģipti. Mursi par valsts galvu kļuva pagājušā gada 30. jūnijā pēc tam, kad uzvarēja pirmās brīvajās vēlēšanās pēc Mubaraka gāšanas.

Pirmo prezidentūras gadu ir pavadījuši politiskie nemieri un grimstoša ekonomika.

Vēlēšanās Mursi ieguva 51,7% balsu, sīvā konkurencē uzvarot Mubaraka pēdējo premjerministru Ahmedu Šafiku. Mursi kritiķi pārmet viņam valsts polarizēšanu un Musulmaņu brālības interešu stādīšanu augstāk par valsts interesēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!