Foto: AP/Scanpix

Uz Sīriju cīnīties pret prezidenta Bašara al Asada spēkiem simtiem vīru ir nosūtījis radikālo islāmistu grupējums Pakistānas "Taliban", tādā veidā stiprinot saites ar teroristu tīkla "Al Qaeda" centrālo vadību. Par to vēsta aģentūra "Reuters".

Vairāk nekā divus gadus pēc sacelšanās pret Asada režīmu sākšanās Sīrija ir kļuvusi par ārzemju sunnītu karotāju magnētu, raksturo aģentūra. Tie steidz uz valsti, lai pievienotos cīņai, ko uzskata par svēto karu pret šiītu apspiedējiem.

Kaujinieki pārsvarā ierodas no tuvākajām valstīm, tādām kā Lībija un Tunisija. Tomēr svētdien Pakistānas talibu komandieri paziņoja, ka ir nolēmuši pievienoties cīņai un ir nosūtījuši uz Sīriju palīgā "modžahedu draugiem" simtiem kaujinieku. "Taliban" sola drīzumā izplatīt videoierakstus, kuros būšot redzamas "uzvaras Sīrijā".

Pakistānas "Taliban" paziņojums vieš bažas par vēl lielāku situācijas sarežģīšanos Sīrijā, kur jau radušās domstarpības starp radikālajiem islāmistu kaujiniekiem un nemiernieku "Brīvo Sīrijas armiju" (BSA).

Islāmistu mazākās, bet daudz labāk organizētās grupas kontrolē lielāko daļu valdības spēkiem atņemto valsts ziemeļu teritoriju. Spriedze vēl vairāk pieaugusi pagājušajā nedēļā, kad ar "Al Qaeda" saistīts kaujinieku grupējums Vidusjūras piekrastes pilsētā Latākijā nogalināja augsta ranga BSA komandieri.

Tas notiek laikā, kad ar Irānas un Libānas šiītu kaujinieku atbalstu valdības spēki gūst panākumus kaujas laukā pret saviem oponentiem.

Kāds "Taliban" komandieris stāsta, ka kaujinieki uz Sīriju nosūtīti pēc "arābu draugu" aicinājuma. Pakistānieši Sīrijā izveidojuši arī savas nometnes.

Pakistānas "Taliban", kas ir saistīts ar Afgāņu grupējumu, cenšas gāzt Pakistānas valdību un ieviest radikālu islāma pārvaldi. Viņu uzbrukumiem ir pakļauti drošības spēku pārstāvji un civiliedzīvotāji.

"Taliban" uztur saites ar "Al Qaeda" un citiem islāmistu grupējumiem. Pazīstams Pakistānas rakstnieks un "Taliban" eksperts Ahmeds Rašids pieļauj, ka kaujinieku nosūtīšana uz Sīriju ir lojalitātes izrādīšana saviem "Al Qaeda" sabiedrotajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!