Foto: AFP/Scanpix
Polijas iedzīvotāji jau vairākas dienas sūta sirsnīgas atvainošanās vēstules Lietuvas vēstniecībai Varšavā, paužot nožēlu par pagājušajā nedēļā notikušo Poznaņas futbola kluba "Lech" līdzjutēju izlēcienu pret lietuviešiem, vēsta portāls "15min.lt".

Ceturtdienas spēlē ar Kauņas "Žalgiri" "Lech" fani tribīnēs izvilka milzīgu plakātu ar vārdiem "Lietuviešu nekauņa, krīti ceļos poļu pana priekšā!", turklāt teksta pirmā daļa bija izkrāsota Lietuvas, bet nobeigums - Polijas karoga krāsās.

Šādu rīcību nosodīja gan Polijas Ārlietu ministrija, kas to nosauca par "skandalozu muļķības un nezināšanas izpausmi", gan Polijas Futbola federācija, gan mediji, politiķi un sporta aprindu pārstāvji, bet Poznaņas pilsētas vadība steidzamā apspriedē nolēma sodīt klubu par līdzjutēju apkaunojošo uzvedību. Saistībā ar šo incidentu sākta arī pirmstiesas izmeklēšana.

Kā pirmdien portālam pastāstījusi Lietuvas vēstniece Polijā Loreta Zakarevičiene, vēstniecībā joprojām pienāk vēstules, kurās cilvēki atvainojas par šādu "pseidolīdzjutēju" soli.

"Vēlos atvainoties gan Jums, gan visai lietuviešu tautai par plakātu futbola stadionā. (..) Man kauns par šādu dažu manu tautiešu rīcību - jo vairāk tādēļ, ka mans tēvs bija cēlies no Lietuvas un allaž par to runāja ar mīlestību un cieņu. Diemžēl viņš nepieredzēja Padomju Savienības sabrukumu, jo Lietuvas neatkarības atgūšana viņam sagādātu lielu prieku," teikts vienā no daudzajām vēstulēm.

"Mani satrieca pseidolīdzjutēju uzvedība, bet īpaši sašutis esmu par Lietuvas karoga noniecināšanu, jo labi zinu, cik daudzi cilvēki šā karoga dēļ cietuši vai atdevuši dzīvību. Kā polis, poznaņietis un "Lech" cienītājs lūdzu piedošanu par huligāniem, kuri izkāruši tādu plakātu, kas aizvaino lietuviešus," raksta citas vēstules autors.

"Lūdzu pieņemt manu vissirsnīgāko atvainošanos par maniem tautiešiem, kuri rīkojušies ļoti nekaunīgi, radot tik daudz rūpju un izrādot tik daudz naida man pilnīgi neaptveramā līmenī. Ceru, ka šī bezatbildīgā, muļķīgā rīcība, kas pelnījusi sodu, neietekmēs jūs un jūs nesāksit domāt, ka tāds ir kādas lielākas poļu tautas grupas kopīgais viedoklis," norāda vēl viens rakstītājs.

Pat Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis, kas pazīstams ar visnotaļ asiem izteikumiem par Lietuvu poļu mazākumtautības jautājumā, pirmdien atbalstījis portāla "Wyborcha.pl" iniciatīvu vākt parakstus lietuviešiem adresētai atvainošanās vēstulei.

Tikmēr portāls "Sport.pl" raksta, ka policija Poznaņas "Lech" stadionā atradusi tādas telpas, kuru atslēgas pieejamas tikai kluba dedzīgākajiem faniem un kuras nekontrolējot pat kluba vadība. Tieši šajās telpās, kuru atslēgu nav arī apsardzei, pirms spēles esot slēpts milzīgais plakāts. Policija jau noteikusi vairākus skandalozās provokācijas dalībniekus, norāda izdevums.

Saskaņā ar Lielpolijas vojevodistes vadītāja Pjotra Floreka rīkojumu svētdien notikušajā spēlē ar Kelces "Korona" vienību radikālo "Lech" fanu tribīne bija slēgta, tomēr stadionā šie fani ieradās un izkliedza Florekam adresētas rupjības.

Floreks izteicies, ka sliktās akustikas dēļ rupjības neesot saklausījis, bet uzsvēris, ka vulgāru izturēšanos stadionā nepieļaus un ir gatavs spert bargākus soļus. Otrdien viņš gatavojas tikties ar "Lech" vadību, bet augusta beigās - ar kluba īpašnieku Jaceku Rutkovski. "Nedrīkstam ļaut, lai līdzjutēji mūs šantažē. Ja nekas cits nelīdzēs, vienīgā iespēja būs slēgt visu stadionu," viņš brīdinājis.

Vēl nav zināms, kādu sodu par "Lech" fanu izlēcienu Poznaņas klubam varētu piespriest Eiropas Futbola federāciju asociācija (UEFA). Kā spriež Polijas mediji, skandalozais plakāts tam varētu izmaksāt vairākus desmitus tūkstošus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!