Foto: AP/Scanpix

Ēģiptes drošības spēki ir ieņēmuši mošeju Kairā, kurā kopš piektdienas bija iebarikādējušies gāztā prezidenta Mohameda Mursi atbalstītāji, vēsta raidsabiedrība BBC.

Visi protestētāji ir izvesti no mošejas, daudzi ir arestēti, paziņoja amatpersonas. Konfrontācija un savstarpēja apšaude pie mošeja turpinājās dienas lielāko daļu.

Tikmēr Ēģiptes pagaidu premjers ierosinājis oficiāli likvidēt ietekmīgo islāmistu kustību "Musulmaņu brālību", kas kopš Mursi gāšanas jūlija sākumā rīko protesta akcijas, pieprasot Mursi atjaunošanu amatā.

Tehniski politiskās kustība "Musulmaņu brālība" ir aizliegta jau 1954. gadā, bet nesen tā piereģistrējās kā nevalstiska organizācija. Kustības oficiāla likvidēšana nozīmē, ka varētu tikt konfiscēti tās aktīvi un īpašumu, skaidro BBC.

Mursi atbalstītāji mošejā iebarikādējās piektdien, kad "Musulmaņu brālība" aicināja cilvēkus uz "dusmu piektdienu", kas sekoja trešdienas asinspirtij, kad policijai sākot izdzenāt demonstrantus, gāja bojā aptuveni 600 cilvēku, tai skaitā desmitiem policistu.

Piektdienas sadursmēs bojā gājuši vairāk nekā 170 cilvēki. "Musulmaņu brālība" paziņojusi, ka kritis ir arī brālības garīgā līdera Mohameda Badija 38 gadus vecais dēls Ammars. Viņa tēvs ir arestēts pēc armijas sarīkotā apvērsuma.

Simtiem protestantu iebarikādējās mošejā, kas sākumā tika izmantota par protestos ievainoto hospitāli un nogalināto morgu.

Aculiecinieki stāsta, ka abas puses apšaudījušas viena otru ar kaujas munīciju, bet policija mošejā šāvusi arī asaru gāzi. Izvedot no mošejas Mursi atbalstītājus, policistiem nācies viņus aizsargāt no pretēju viedokļu paudējiem, kas, bruņojušies ar nūjām, mēģinājuši islāmistiem uzbrukt.

Pēc piektdienas drošības spēki arestējuši 1004 islāmistu kustības "Musulmaņu brālība" atbalstītājus, no tiem 558 aizturēti Kairā, paziņoja Iekšlietu ministrija. 

Vēstīts, ka Ēģipte ir ieslīgusi politiskajā krīzē, kopš trešajā jūlijā armija no amata gāza pirms gada ievēlēto islāmistu prezidentu Mursi.

Ar to nesamierinājās Mursi atbalstītāji un viņu atbalstošā islāmistu kustība "Musulmaņu brālība", kas rīkoja nepārtrauktas protesta akcijas.

Viņi noorganizēja divas lielas sēdošās demonstrācijas pie Rabjas al Adavijas mošejas un Kairas Universitātes. Ēģiptes jaunā valdība vairākkārt solīja demonstrācijas pārtraukt.

Sēdošo demonstrāciju likvidēšanu policija sāka trešdien. Tā izvērsās nežēlīgā vardarbībā, kurā gājuši bojā vairāk nekā 600 cilvēku, tai skaitā vairāk nekā 40 policistu.

Ēģiptes pagaidu valdības premjerministrs Hazems al Beblavi aizstāvēja demonstrantu izdzenāšanu, norādot, ka Mursi atbalstītāji visā valstī sēj haosu, "terorizē pilsoņus, uzbrūk valsts un privātajam īpašumam".

"Valstij bija jāiejaucas, lai ēģiptiešiem atjaunotu drošību un mieru", sacīja premjers. Ņemot vērā izveidojušos apstākļus, pagaidu prezidenta izsludinātais ārkārtas stāvoklis bijis nepieciešams solis, skaidroja premjers.

Nosodījumu par vardarbīgo vēršanos pret demonstrantiem ir izteikusi starptautiskā sabiedrība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!