Foto: AFP/Scanpix

Bruņotā uzbrukumā Somālijas galvaspilsētā Mogadīšo trešdien nogalināti divi cilvēki un ievainota zviedru politiķe Anna Margareta Liva, atsaucoties uz amatpersonām, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Kreiso partijas Stokholmas grupas līdere Anna Margareta Liva šodien Mogadīšo guvusi šautu ievainojumu," aģentūrai AFP paziņoja partija pārstāvis.

Divi nogalinātie ir somāliešu tulkotājs un policists, kurš apsargājis politiķi. Uzbrukums noticis mirklī, kad 64 gadus vecā politiķe automašīnā atgriezusies viesnīcā no vietējās universitātes, kur lasīja lekciju par demokrātiju.

"Uzbrucēji, kas brauca ar automašīnu, atklāja uguni pa mašīnu ar balto sievieti iekšā. Pēc šaušanas viņi aizbēga," aģentūrai AFP pastāstīja aculiecinieks Šamso Ismails.

Ievainotā politiķe ir nogādāta Āfrikas Savienības spēku vadītā slimnīcā. Uzbrukuma motīvi nav zināmi.

Somālijas vārgā valdība cīnās ar islāmistu nemierniekiem un augstu noziedzības līmeni. Spēcīgas centralizētās valdības Āfrikas valstī nav kopš ilgus gadus valdījušā Siada Bares gāšanas 1991. gadā.

Biežo uzbrukumu dēļ par savas darbības pārtraukšanu Somālijā pagājušajā nedēļā paziņoja labdarības organizācija "Ārsti bez robežām".

Pašreizējo ANO atbalstīto Somālijas valdību stiprina 18 000 vīru lieli Āfrikas Savienības valstu spēki. Tā arī ir pirmā valdība vairāk nekā 20 gadu laikā, ko atzinusi ASV.

Daļu valsts teritoriju kontrolē islāmistu grupējums "al Shabab", kurš gan ir padzīts no Mogadīšo un lielākajām pilsētām. Tomēr kaujinieki turpina rīkot pašnāvnieku uzbrukumus.

Daudzās Somālijas daļās darbojas klanu kaujinieku grupas, pirāti un noziedznieku bandas.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!