Foto: AP/Scanpix

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu otrdien draudēja ar smagu prettriecienu, ja Sīrija uzbruktu ebreju valstij.

"Izraēlas valsts ir gatava katram scenārijam," pēc konsultācijām Sīrijas krīzes jautājumā sacīja Izraēlas valdības vadītājs. "Mēs neesam daļa no pilsoņkara Sīrijā, taču, ja mēs manīsim jebkādus centienus nodarīt mums kaitējumu, mēs reaģēsim un reaģēsim asi."

Tikmēr atklātībā nonākušas ziņas, ka izraēlieši steidz nomainīt vecās gāzmaskas. Kā informēja gāzmasku izplatītājs - Izraēlas pasta uzņēmums - pēdējo dienu laikā piegāžu pasūtījumu skaits pieaudzis par 300%.

Jau vēstīts, ka pēdējo dienu laikā arvien skaļāk sākuši skanēt ASV un to sabiedrotie draudi uzsākt militāru uzbrukumu Sīrijai. Rietumvalstu retorika kļuvusi asāka pēc 21.augusta notikumiem Damaskas pievārtē, kur atbilstoši nemiernieku versijai valdības karaspēka uzbrukumā pielietoti ķīmiskie ieroči.

Sīrijas valdība šīs apsūdzības kategoriski noraida un ķīmisko ieroču izmantošanā apsūdz nemierniekus, kas šādi cenšas diskreditēt valdību.
Vēl otrdien Sīrijas ārlietu ministrs Valids Muallems brīdināja - ja Rietumi militāri uzbruks Sīrijai, tā sevi aizsargās.

"Mums ir divas iespējas - vai nu padoties, vai arī sevi aizsargāt ar tiem līdzekļiem, kas ir mūsu rīcībā. Otrā izvēle ir vislabākā - mēs sevi aizsargāsim," preses konferencē, kas tika pārraidīta televīzijas ēterā, sacīja ministrs.

Sīrijai ir aizsardzības sistēma, kas pasauli "pārsteigs", sacīja Muallems, norādot, ka uzbrukums viņa valstij būs Izraēlas un "Al Qaeda" interesēs.

"Sīrija nav vienkāršs gadījums. Mums ir aizsardzības sistēma, kas citus pārsteigs," uzsvēra ministrs.

"Militārie centieni ASV un to sabiedroto vadībā kalpos Izraēlas un, otrkārt, grupējuma "Al Nusra" interesēm," sacīja Muallems. "Al Nusra" ir ar "Al Qaeda" saistīts Sīrijas nemiernieku grupējums.

Viņš arī meta izaicinājumu rietumvalstīm, pieprasot, lai tās sniedz pierādījumus, ka Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms ir pielietojis ķīmiskos ieročus.

Savukārt ASV aizsardzības ministrs Čaks Heigels otrdien paziņoja, ka ASV spēki ir gatavi sākt uzbrukumu Sīrijai, ja prezidents Baraks Obama izlems dot šādu rīkojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!