Foto: AFP/Scanpix

Indijas sabiedrībā uzplaiksnījis sašutums par skandalozajā izvarošanas lietā vienam no varmākām piespriesto maigo sodu.

Indijas tiesa šonedēļ vienam no izvarotājiem, kurš nozieguma pastrādāšanas brīdī bija nepilngadīgs, piesprieda trīs gadu cietumsodu nepilngadīgo labošanas iestādē. Tas nozīmē, ka par izvarošanu un slepkavību notiesātajam 17 gadus vecajam jaunietim ieslodzījumā būs jāpavada vēl 28 mēneši.

Kaut arī nepilngadīgajam varmākam piespriests maksimālais iespējamais sods, virkne Indijas likumdevēju un mediju aicinājuši mainīt likumdošanu, kas ļautu nepilngadīgus likumpārkāpējus smagu nodarījumu gadījumā sodīt bargāk.

"Gandrīz visi piekrīt, ka kaut kas nav kārtībā ar sistēmu, kas ļauj pēc trīs gadiem brīvībā nonākt personai, kas izvaroja un sadiski piekāva meiteni, kas no gūtajām traumām mirusi," pirmajā lapā raksta avīze "Times of India".

Parlamenta apakšpalātas opozīcijas līdere Sušma Svaradža solīja parlamentā ierosināt likumprojektu, kas paredz nepilngadīgo sodīšanā ņemt vērā nozieguma smagumu.

Arī upures ģimene solīja turpināt cīņu par bargākiem soda mēriem.

Seši varmākas 23 gadus veco student Džoti Singhu izvaroja un spīdzināja 16.decembrī Deli braucošā autobusā. Uzbrucēji jauno sievieti un kopā ar viņu braukušo draugu arī smagi piekāva un izmeta no braucoša autobusa. Neatguvusies no smagajiem ievainojumiem, Džoti Singha pēc desmit dienām slimnīcā Singapūrā nomira.

Sadistiskais noziegums un policijas sākotnējā vilcināšanās reaģēt uz to izraisīja plašus protestus visā Indijā, nosodot iecietību, kādu varasiestādes izrāda pret izvarošanu un vardarbību pret sievietēm.

Viens no apsūdzētajiem pakārās pirmstiesas izmeklēšanas kamerā, bet pārējiem četriem spriedums tiks pasludināts tuvākajās nedēļās. Notiesāšanas gadījumā viņiem draud nāves sods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!