Foto: AP/Scanpix

ASV vadītas militāras intervences draudu priekšā Irāna atbalstīs Sīriju līdz galam, ceturtdien paziņojis Irānas Revolucionāro gvardu vienības "Qods" komandieris Kasems Suleimani.

"Savienoto Valstu mērķis nav aizsargāt cilvēktiesības (..), bet iznīcināt [pret Izraēlu vērstās] pretošanās priekšējās pozīcijas," paziņoja Suleimani.

"Mēs atbalstīsim Sīriju līdz galam," viņš piebilda, sīkāk gan nepaskaidrojot par kādu atbalstu ir runa.

Teherāna ir kategoriski noliegusi Rietumu apgalvojumus, ka Irāna nosūtījusi uz Sīriju savus militāros spēkus Damaskas režīma atbalstam.

Irāna ir Sīrijas galvenā sabiedrotā reģionā, un daži analītiķi pieļauj, ka ASV prezidenta Baraka Obamas apņēmība sodīt prezidenta Bašara al Asada režīmu par ķīmisko ieroču pielietošanu daļēji izskaidrojama ar vēlmi ierobežot Irānas valdošo ietekmi reģionā un draudus Vašingtonas sabiedrotajai Izraēlai.

Pirms gada Irānas Revolucionārās gvardes komandieris ģenerālis Muhameds Ali Džafari paziņoja, ka "Qods" ārvalstu operāciju struktūrvienības karavīri atrodas Sīrijā, bet tikai dod padomus Sīrijas spēkiem cīņā pret nemierniekiem un kaujās nepiedalās.

Irānas aizsardzības ministrs ir noraidījis iespēju, ka Irāna varētu nosūtīt uz Sīriju savus karavīrus vai ieročus.

"Sīriešiem nevajag, lai mēs atbalstām viņus ar saviem ieročiem, jo viņiem pašiem ir spēcīga pretgaisa aizsardzības sistēma," norādīja ministrs.

Irānas prezidents Hasans Rohani paziņojis, ka Irāna darīs visu, lai novērstu uzbrukumu Sīrijas režīmam, vēsta Irānas mediji.

"Jebkura pret Sīriju vērsta darbība ir pretrunā reģiona interesēm, bet arī pretrunā Savienoto Valstu draugiem reģionā. Šāda rīcība nepalīdzēs nevienam," norādījis prezidents.

Jau ziņots, ka 21.augustā uzbrukumā, kas notika Damaskas pievārtē, domājams, tika izmantoti ķīmiskie ieroči. Uzbrukumā dzīvību zaudēja vairāki simti cilvēku.

Nemiernieki, kā arī dažas Rietumu un arābu valstis ķīmisko ieroču izmantošanā apsūdz Sīrijas valdību, bet oficiālā Damaska, Krievija un Ķīna - pašus nemierniekus.

Daudzas Rietumu un attīstības valstis pret nemiernieku apsūdzībām izturas piesardzīgi un aicina sagaidīt ANO inspektoru ziņojumu šajā lietā.

Taču ASV un Francija pēc 21.augusta notikumiem aktīvi aģitē par militāras intervences uzsākšanu Sīrijā. Sākotnēji šo ieceri atbalstīja arī Lielbritānijas valdība, tomēr parlaments tur pagājušo ceturtdien nobalsoja pret valsts līdzdalību karā pret Sīriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!