Foto: AP/Scanpix

Zviedrija piektdien mudināja sīriešus nedoties uz vēstniecībām, lai lūgtu patvērumu, norādot, ka to iespējams izdarīt tikai pēc ierašanās Zviedrijā.

Septembra sākumā Zviedrija kļuva par pirmo un līdz šim vienīgo Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti, kura solīja piešķirt patvērumu visiem Sīrijas pilsoņiem, kas jau ir Zviedrijā un kuri to lūgs.

"Aizvien vairāk sīriešu ierodas Zviedrijas vēstniecībās tajās valstīs, kas atrodas ap Sīriju, lai lūgtu patvērumu," pašreizējo situāciju raksturoja Zviedrijas Ārlietu ministrijas pārstāve. "Taču vēstniecībās patvērumam nevar pieteikties."

Dati par patvēruma lūdzēju skaitu Zviedrijas pārstāvniecībās netika izpausti.

Savukārt laika posmā no 4. līdz 11.septembrim Zviedrijā saņemti 2000 patvēruma lūgumu, no tiem 700 no Sīrijas pilsoņiem. Šajā periodā reģistrēto patvēruma lūgumu skaits ir ievērojams, jo parasti nedēļā kopumā tiek saņemti aptuveni 600-800 šādi lūgumi.

"Ir pāragri teikt, vai tās ir sekas iepriekšējā nedēļā pieņemtajam lēmumam" piešķirt patvērumu visiem sīriešiem, kuri tam pieteiksies Zviedrijā, norādīja Zviedrijas Migrācijas pārvaldes pārstāve Sofija Ēvala Linberga.

Augustā patvērumu Zviedrijā lūdza 3804 cilvēki, to vidū arī sīrieši. Kopējais patvēruma lūgumu skaits pagājušajā mēnesī bija par 17% lielāks nekā jūlijā.

Kopš 2012.gada sākuma Zviedrijā no sīriešiem saņemti ap 14 700 patvēruma lūgumu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!