Foto: AP/Scanpix

ANO Cilvēktiesību padomes izmeklēšanas komisijas vadītājs otrdien paziņojis, ka Ziemeļkorejas politieslodzīto nometnēs tiek pastrādātas "neaprakstāmas šausmas", tostarp cilvēki bijuši spiesti noskatīties, kā noslīcina bērnus, un ēst ķirzakas, lai izdzīvotu.

Komisijas vadītājs pensionētais Austrālijas tiesnesis Maikls Kirbijs aicināja Ziemeļkoreju sniegt paskaidrojumus un paziņoja ANO Cilvēktiesību padomei, ka gatavojas izveidot komunistiskās valsts režīma cilvēku sarakstu, kuri pastrādājuši cilvēktiesību pārkāpumus.

Kirbija vadītā komisija tika izveidota martā. Tai tika uzticēts izmeklēt "sistemātiskos, izplatītos un smagos cilvēktiesību pārkāpumus" Ziemeļkorejā.

Ziemeļkoreja ir atteikusies sadarboties ar komisiju, kura pēdējos mēnešus vākusi pierādījumus Dienvidkorejā un Japānā no cilvēkiem, kas aizbēguši no Ziemeļkorejas, un citiem komunistiskā režīma upuriem.

"Līdz šim dzirdētās liecības norāda uz plaši izplatītiem un nopietniem pārkāpumiem visās jomās," norādīja Kirbijs, kurš pilnu atskaiti padomei plāno iesniegt nākamgad.

"Komisija uzklausīja politieslodzīto nometņu izdzīvojušos, kuri bērnībā cietuši badu un neiedomājamas šausmas", jo sodīti par iepriekšējo paaudžu ģimenes locekļiem piedēvētajiem politiskajiem uzskatiem vai piederību, norādīja Kirbijs.

Tostarp liecības saņemtas no vīrieša, kurš bijis ieslodzīts kopš dzimšanas un pārticis no ķirzakām, grauzējiem un zāles, un pieredzējis savas mātes un brāļa publisku sodīšanu ar nāvi.

Komisijai liecību sniegusi arī sieviete, kura redzējusi, kā cita ieslodzītā piespiesta noslīcināt spainī savu bērnu, un no vīrieša, kurš piespiests dedzināt badā nomirušu ieslodzīto līķus un izkaisīt to pelnus uz laukiem.

Saņemtas arī liecības par spīdzināšanu, seksuālu vardarbību, aizturēšanu par ārzemju ziepju operu skatīšanos vai reliģisku pārliecību, norādīja Kirbijs.

Ziņots arī par Dienvidkorejas un Japānas pilsoņu nolaupīšanu.

Ziemeļkorejas diplomāts komisijas atklājumus noraidīja, paziņojot ANO Cilvēktiesību padomei, ka pierādījumi ir safabricēti un tos izgudrojuši Ziemeļkorejai naidīgi spēki, norādot uz Vašingtonu, Tokiju un Briseli.

Ziemeļkoreja arī agrāk apgalvojusi, ka šīs liecības ir apmelojumi, ko sagudrojuši "cilvēces atkritumi".

Ziemeļkoreja jau sen pakļauta sankcijām savas pretrunīgi vērtētās kodolprogrammas dēļ, un Kirbijs uzsvēra, ka būtiski ir arī nodrošināt pilnu atbildību par cilvēktiesību pārkāpumiem. Tomēr viņš norādīja, ka viņa izmeklētāji nav nedz prokurori, nedz tiesneši un atbildība par rīcību gulstas uz starptautisko sabiedrību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!