Foto: AFP/Scanpix

Konservatīvs Saūda Arābijas garīdznieks paziņojis, ka sievietes, kas sēžas pie automašīnas stūres rata, riskē ar olnīcu bojāšanu un rada slimus bērnus, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Ja sieviete vada automašīnu ne skaidras nepieciešamības gadījumā, tam var būt negatīvas fizioloģiskas sekas. Kā rāda funkcionālas un fizioloģiskās medicīnas pētījumi, tas automātiski ietekmē olnīcas un spiež iegurni uz augšu. Tieši tāpēc tām, kas regulāri brauc, bērniem ir dažāda līmeņa klīniskās problēmas," garīdznieks stāstīja ziņu vietnei "Sabq.org".

Šeiha Saleha al Lohaidana komentārs izskanējis laikā, kad aktīvisti pastiprinājuši kampaņu, pieprasot atļaut sievietēm vadīt automašīnas. Aktīvisti aicina Saūda Arābijas Sievietes nepadoties aizliegumam un 26. oktobrī sēsties pie stūres.

Saūda Arābijā tiek ievērota ultrakonservatīva islāma interpretācija.

Sociālajā tīklā "Twitter" aizsāktajā kampaņā jau ir izdevies savākt 11 000 parakstu. Šis ir kārtējais mēģinājums pēdējo 20 gadu laikā panākt sieviešu tiesības pašām vadīt auto.

Aizliegums sievietēm sēsties pie stūres ir neoficiāls, bet vadītāja apliecību Saūda Arābijā var iegūt tikai vīrieši. Savukārt sievietes, kas sēžas pie stūres, saņem naudassodu vai tiek arestētas.

Sieviešu autovadītāju pretinieki uzskata, ka pie stūres sēdošas daiļā dzimuma pārstāves ir pretrunā ar Saūda Arābijas uzvedības kodeksu. Tikmēr aktīvisti norāda uz pretrunām, jo aizlieguma dēļ sievietes ir spiestas algot vīriešu kārtas šoferi, kurš nav viņas ģimenes loceklis.

"Delfi" jau vēstīja, ka šogad Saūda Arābijas sievietēm atļauts braukt ar velosipēdiem un motocikliem atpūtas zonās. Tomēr arī tas drīkst notikt tikai vīriešu kārtas radinieku pavadībā un pilnā musulmaņu sieviešu ietērpā.

Sievietes nedrīkst izmantot divriteņus un motociklus kā transportlīdzekļus, bet tikai izklaides nolūkos, un viņām jāizvairās no vietām, kur pulcējas jauni vīrieši.

Savukārt maijā Saūda Arābijas reliģiskā policija kritizēja sociālo tīklu "Twitter" , brīdinot, ka vietnes izmantotāji, "ir zaudējuši šo pasauli un pēcnāves dzīvi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!