Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins, runājot par opozīcijas līderi Alekseju Navaļniju, nesauc viņu vārdā, lai "neatdotu tam daļu savas popularitātes", paskaidrojis valsts galvas preses sekretārs Dmitrijs Peskovs. Par to vēstīts Krievijas mediju grupas "RBC" interneta vietnē.

"Politiskā ziņā Putinam šajā valstī nav konkurences, bet ja viņš izrunās A. Navaļnija vārdu, tad atdos tam daļu savas popularitātes," skaidrojis Peskovs. Medijs precizē, ka par to sākotnēji vēstījis laikraksts "Komersant", kurš ziņu vēlāk atsaucis.

Savās runās un intervijās Putins Navaļniju parasti sauc "tas cilvēks" vai "šis kungs". Vienīgā reize, kad Putins nosaucis opozicionāru vārdā, bijusi diskusiju kluba "Valdajs" sesijā, kad prezidents atbildējis uz žurnāla "The Nation" korespondenta jautājumu. Par šo būtisko notikumu žurnālists pēc tam rakstījis savā blogā, skaidro "RBC".

37 gadus vecais jurists Navaļnijs pērn kļuva par ielu protestu zvaigzni, uzstājoties ar asu prezidenta Vladimira Putina kritiku. Viņš piesaistīja daudz sekotāju, pateicoties savai harizmai un vienkāršiem, masām viegli uztveramiem lozungiem. Valdošo partiju Vienotā Krievija Navaļnijs, piemēram, pasludināja par "blēžu un zagļu partiju".

Viņš ieguvis arī daudz sekotāju internetā ar saviem blogiem, kuros atmaskotas korumpētas amatpersonas, ierosinot pat sabiedrisko kustību, kas sākusi vākt informāciju par īpaši kliedzošiem korupcijas gadījumiem.

Šogad Navaļnijs kandidēja Maskavas mēra vēlēšanās, viņš arī ir paudis gatavību kandidēt nākamajās prezidenta vēlēšanās. Plānu gan var izjaukt Navaļnija juridiskās problēmas. Jūlijā opozicionāram par īpašuma piesavināšanos piesprieda piecu gadu cietumsodu. Pagaidām opozicionārs nav apcietināts.

Navaļnijs apsūdzības noliedz, norādot, ka lieta ir safabricēta, lai dabūtu viņu prom no politikas. Šī ir viena no piecām lietām, kas pret Navaļniju ierosinātas kopš Putina atkārotas stāšanās prezidenta amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!