Foto: AP/Scanpix

Itālija piešķīrusi pilsonību pagājušajā ceturtdienā pie Lampedūzas salas kuģa avārijā bojāgājušajiem afrikāņu bēgļiem, tikmēr izdzīvojušie joprojām ir nelegālo imigrantu statusā, vēsta interneta vietne "EUobserver.com".

"Simti, kas vakar pie Lampedūzas zaudēja dzīvību, no šodienas ir Itālijas pilsoņi," piektdien, kas valstī bija oficiāla sēru diena katastrofas upuru piemiņai, paziņoja premjerministrs Enriko Leta.

Bēgļu kuģis, kurš bijis ceļā no Misrātas Lībijā, ceturtdienas rītā avarēja mazāk nekā kilometra attālumā no krasta. Tajā atradās aptuveni 500 cilvēku, galvenokārt bēgļi no Eritrejas un Somālijas. Līdz šim oficiālais bojāgājušo skaits ir 194. Vēl aptuveni 200 cilvēku nav atrasti, daudzi varētu būt iesprostoti nogrimušajā kuģī, bet 155 ir izdevies izglābt.

Nelaimē izdzīvojušie ir nogādāti Lampedūzas bēgļu centos, kur atrodas četras reizes vairāk cilvēku par to normālo kapacitāti, norāda "EUobserver". Itālijas likumi paredz, ka valstī slepeni ieradušies bēgļi ir "nelegāļi" un var tikt sodīti ar līdz 5000 eiro (3500 latu) lielu sodu.

Likumu mainīt svētdien solīja Itālijas integrācijas ministre Sesila Kjengi. "Noteikumi ir jāmaina, mēs nevaram pieiet imigrācijai tikai ar represijām, bet mums ir vajadzīga arī pieņemšana," skaidroja Itālijas pirmā melnādainā ministre.

Kjengi arī solīja palielināt bēgļu centru kapacitāti līdz 24 000 vietām.

Jau vēstīts, ka kuģis ar bēgļiem mazāk nekā kilometra attālumā no Lampedūzas salas nogrima trešajā oktobrī. Tuvojoties salai, kuģī sācis sūkties ūdens un apstājies dzinējs. Tad, domājams, kāds no pasažieriem, lai pievērstu apkārtējo kuģu uzmanību, aizdedzinājis kādu materiālu, bet uguns izplatījusies pa visu laivu. Cilvēki panika saskrējuši uz vienu kuģa malu un tas apgāzies.

Šajā gadalaikā, kad Vidusjūra ir samērā mierīga, laivas ar migrantiem no Āfrikas un Tuvajiem Austrumiem Itālijas piekrastē ierodas gandrīz katru dienu. Laivas bieži ir pārpildītas un tehniski nederīgas, kas noved pie nelaimes gadījumiem.

Lampedūza, kas atrodas aptuveni 80 kilometrus no Tunisijas krastiem, ir tuvākā vieta, caur kuru Eiropā var nokļūt no nabadzības un konfliktiem bēgošie afrikāņi.

Pēdējos gados jūru nedrošās laivās te ir šķērsojuši desmitiem tūkstoši imigrantu. 6000 salas vietējos iedzīvotājus skaita ziņā krietni pārmāc tūkstošiem bēgļu, kas dzīvo improvizētās nometnēs.

Lai samazinātu slodzi uz Lampedūzu, bēgļus parasti transportē uz imigrantu centriem Itālijā.

Jūlijā salu apmeklēja Romas pāvests Francisks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!