Foto: AP/Scanpix

Vijole, kuru otrajā klasē ceļojošais Volless Hārtlejs 1912. gadā spēlēja, izklaidējot kuģa ”Titāniks” pirmā un vienīgā reisa pasažierus, izlikta pārdošanā Lielbritānijā esošā izsoļu nama ”Henry Aldrige and Son” rīkotā izsolē, kur to cerēja pārdot par vismaz 458 tūkstošiem dolāru ( aptuveni 251 tūkstoti latu), vēsta CNBC.

Tomēr, kā sestdien vēsta BBC, solītāju interese par unikālo priekšmetu izrādījusies ļoti liela un izsoles gaitā Hērtleja spēlētā instrumenta cena sasniegusi 900 tūkstošus Lielbritānijas mārciņu ( ap 746 tūkstošus latu).

Vijoles jaunā īpašnieka vārds pagaidām nav zināms, tomēr BBC sliecas uzskatīt, ka tas varētu būt kāds brits.

Izsoļu nama īpašumā vijole nonākusi pirms sešiem gadiem un šajā laikā vairākkārt pārbaudīts, vai instruments ir autentisks. Vijoles īstumu pārbaudījuši gan Oksfordas universitātes pētnieki, gan policisti, kuru rīcībā ir pašas mūsdienīgākās izmeklēšanas tehnoloģijas.

Vijole savulaik tika atrasta līdzās Hārtleja mirstīgajām atliekām un  izrādījusies viens no vērtīgākajiem "suvenīriem" no "Titānika" leģendārā reisa, kurš rosinājis ne viena vien literāta un kinorežisora fantāziju.

Atsaucoties uz izdzīvojušo pasažieru stāstiem, tiek apgalvots, ka "Titānika" esošie mūziķi, kuru vidū bija kapelmeistars Hārtlejs, esot turpinājuši spēlēt mūziku arī 1912. gada 14. aprīļa naktī, kad kuģis jau grimis. Šādi viņi esot cerējuši kaut mazliet nomierināt satrauktos pasažierus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!