Foto: AP/Scanpix

Krūmāju ugunsgrēki, kas plosās Jaundienvidvelsas štatā Austrālijā, draud savienoties un izveidot vienu lielu savvaļas ugunsgrēku, atsaucoties uz amatpersonām, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Sliktākajā scenārijā" kopā var saplūst trīs atsevišķi savvaļas ugunsgrēki Lielajā Zilo kalnu apgabalā netālu no Litgovas pilsētas, brīdina ugunsdzēsības dienesta pārstāvis Šeins Ficsimons.

Pēc rekordkarsta septembra Jaundienvidvelsas štatu ir piemeklējuši plaši krūmāju ugunsgrēki, kā dēļ svētdien ir izsludināts ārkārtas stāvoklis. Amatpersonas brīdina, ka situācija šonedēļ varētu vēl vairāk pasliktināties.

Joprojām nav nodzēsti 58 liesmu avoti un 14 no tiem netiek kontrolēti, pirmdienas rītā paziņoja amatpersonas. Tikmēr meteorologi prognozē vēju pastiprināšanos, kas situāciju var vēl vairāk sarežģīt.

Militāristi izmeklē, vai vienu no daudzajiem ugunsgrēkiem nav izraisījis vingrinājums ar sprāgstvielām, savukārt kāds 11 gadu vecs zēns apsūdzēts par apzinātu divu ugunsgrēku sākšanu.

Kāds 63 gadus vecs kungs gājis bojā no sirdslēkmes, kad ceturtdienas pēcpusdienā centies paglābt savu īpašumu. Ievainojumus guvuši arī trīs liesmu apkarotāji. Cīņā ar stihiju pavisam iesaistīti vairāk nekā 2000 ugunsdzēsēju.

Sidnejas apkārtnē liesmas ir nopostījušas simtiem māju. Lielākā daļa ugunsdzēsēju ir brīvprātīgie, daži no tiem paši zaudējuši savas mājas.

Ugunsgrēku ir veicinājusi šim gadalaikam neparasti augstā gaisa temperatūra un spēcīgais vējš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!