Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas prezidents Bašars al Asads pirmdien televīzijā pārraidītā intervijā paziņojis, ka pagaidām nav nepieciešamo faktoru, lai uzsāktu miera sarunas ar nemierniekiem.

"Nav noteikts laiks un pagaidām nav nepieciešamo faktoru," lai pēc ASV un Krievijas iniciatīvas Ženēvā gatavotās miera sarunas būtu veiksmīgas, intervijā Libānas televīzijas kanālam "Al Mayadeen" atzina Asads.

"Kādi spēki piedalās? Kādas attiecības šiem spēkiem ir ar Sīrijas tautu? Vai šie spēki pārstāv Sīrijas tautu, vai arī tie pārstāv valstis, kas tos izgudrojušas?" vaicāja prezidents.

Asads intervijā arī paziņoja, ka ir gatavs vēlreiz kandidēt uz prezidenta amatu, uzsverot, ka viņš nesaskata iemeslu, kāpēc lai to nedarītu.

Atbildot uz jautājumu par iespējamo kandidēšanu, Asads sacīja: "Mana atbilde atkarīga no diviem faktoriem. Pirmais ir personīgā vēlme, bet otrais ir tautas griba. Kas attiecas uz pirmo punktu, kas saistīts ar mani personīgi, es nesaskatu nevienu iemeslu, lai es nekandidētu nākamajās vēlēšanās."

Asads jau iepriekš vairākkārt atteicies atzīt Nacionālās koalīcijas, kas tiek pozicionēta kā lielākā opozīcijas grupējumu alianse, leģitimitāti.

"Kā šie spēki var pārstāvēt Sīrijas tautu, ja viņi dzīvo ārzemēs? Viņi neuzdrīkstas ierasties Sīrijā. Bet apgalvo, ka viņi kontrolē 70% Sīrijas teritorijas," norādīja prezidents.

Viņš arī kritizēja koalīciju, ka tā darbojas, izpildot Rietumu un to atbalstošo reģiona valstu pavēles.

"Atrisinājumam ir jābūt Sīrijas atrisinājumam, neraugoties uz to, vai ārzemes to atzīst vai nē. Tam nav nozīmes. Nozīme ir tam, ka to atzīst Sīrijas tauta."

Viņš arī pauda pārliecību, ka Saūda Arābija - nemiernieku lielākais atbalstītājs - īsteno ASV politiku pret Damaskas režīmu.

"Vai kāds uzdrīkstas objektīvi raksturot to [Saūda Arābija politiku pret Sīriju] kā neatkarīgas valsts politiku? Saūda Arābija ir valsts, kas pilnībā īsteno Savienoto Valstu politiku," sacīja prezidents.

Tostarp ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, kurš pirmdien Parīzē tikās ar Arābu līgas amatpersonām, brīdināja - ja Asads atkārtoti kandidēs uz prezidenta amatu, tas vienīgi paildzinās Sīrijas pilsoņkaru.

"Ja viņš uzskata, ka viņš atrisinās problēmas, kandidējot uz pārvēlēšanu, es viņam varu pateikt - es uzskatu, ka šis karš nebeigsies, kamēr vien viņš būs tur," sacīja Kerijs.

Sīrijas miera konference notiks 23.novembrī Ženēvā, svētdien Kairā pēc sarunām ar ANO un Arābu līgas īpašo Sīrijas sūtni Lahdaru Brahimi sacīja Arābu līgas ģenerālsekretārs Nabils al Arabi.

Viņš gan arī atzina, ka joprojām pastāv šķēršļi, lai sarīkotu ilgi atlikto forumu. "Lai šai konferencei būtu sekmes, ir jāpārvar daudzi sarežģījumi," sacīja Arabi.

Brahimi svētdien žurnālistiem Kairā atteicās nosaukt konkrētu datumu, sakot, ka tas tiks izdarīts, noslēdzot tūri pa Sīrijas miera procesa attīstībai svarīgākajām valstīm.

Brahimi arī atzina, ka sarunas Ženēvā nevarēs notikt, ja tajās nebūs pārstāvēta pietiekami "autoritatīva" opozīcija.

"Konference nenotiks bez autoritatīvas opozīcijas, kas pārstāvētu būtisku tās Sīrijas tautas daļu, kas ir pret" prezidentu Bašaru al Asadu, sacīja sūtnis.

Jau ziņots, ka Krievija un ASV vienojušās līdz novembra vidum sarīkot Sīrijas konfliktā iesaistīto pušu miera sarunas.

Arī Sīrijas nacionālā izlīguma jautājumu ministrs Ali Heidars pagājušajā nedēļā sacīja, ka starptautiskā konference Ženēvā par Sīrijas krīzes noregulējumu var notikt jau novembra beigās.

"Uzskatu, ka konferencei ir jānotiek novembra pēdējā dekādē," intervijā Krievijas telekanālam RT, kas raida angļu valodā, sacīja ministrs.

Viņš arī norādīja, ka Sīrijā sāktais politiskais process "var tikt turpināts, pat ja tajā nepiedalīsies visi opozīcijas politiskie spēki".
"Tie, kas nepiedalīsies tagad, varēs procesam pievienoties nākamajos posmos," piebilda ministrs.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pagājušajā nedēļā brīdināja, ka Sīrijas miera sarunu atlikšana nāk par labu ekstrēmistiem.

"Mēs balstāmies pārliecībā, ka iespējami drīzāk ir jānosaka šīs [Sīrijas miera] konferences datums, jo kavēšanās nāk par labu džihādistiem, radikāļiem, ekstrēmistiem, teroristiskajiem grupējumiem, kas atrodas to vidū, kas ar ieročiem rokās cīnās pret [Sīrijas prezidenta] Bašara al Asada režīmu un arvien vairāk nostiprina savas pozīcijas," žurnālistiem pirmdien sacīja ministrs.

"Pastāv reāli riski, ka viņi [ekstrēmisti] gūs virsroku vairumā Sīrijas reģionu."

"Tur patlaban notiek ķīmisko ieroču iznīcināšanas process, tāpēc draudi, kas ir saistīti ar galēji radikālo, ekstrēmistisko un džihādistisko elementu pozīciju nostiprināšanos, visiem ir saprotami," norādīja ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!