Foto: AFP/Scanpix

Ultrakonservatīvās islāma valsts Saūda Arābijas Iekšlietu ministrija brīdina, ka vērsīsies pret sievietēm, kuras piedalīsies sestdien plānotājā protesta akcijā pret aizliegumu daiļā dzimuma pārstāvēm vadīt automašīnu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Sievietes nedrīkst vadīt automašīnas, pārkāpēji un to atbalstītāji varētu saskarties ar pretpasākumiem, paziņoja Iekšlietu ministrijas pārstāvis Mansurs al Turki.

Sestdien plānota kulminācija kampaņai, kurā sievietes pieprasa atļaut viņām sēsties pie automašīnas stūres. Sievietes tiek aicinātas pārkāpt noteikumus un 26. oktobrī izbraukt ielās.

Šis būs trešais šāda veida protests Saūda Arābijā. Pēc līdzīgas akcijas 1990. gadā vairākas sievietes tika arestētas un zaudēja darbu.

Tomēr aktīvisti cer, ka šoreiz valdības politika varētu būt mīkstāka kā 1990. un 2011. gadā. Ir vērojamas norādes, ka arī valdība vairs nav vienota jautājumā vai aizliegums sievietēm vadīt automašīnu ir atstājams spēkā, uzskata kampaņas organizatore Zaki Safara.

Kampaņas laikā desmitiem sievietes sociālajos tīklos ir ievietojušas video, kā brauc pie auto stūres, bet neviena no tām nav arestēta. Sabiedrības attieksme mainās un arvien vairāk vīriešu publiski atbalsta aizlieguma atcelšanu, norāda aktīvisti.

Tikmēr protesta mītiņu šonedēļ sarīkoja aptuveni 100 konservatīvie garīdznieki, kuri kampaņā saskata "sieviešu konspirāciju" un draudus valstij. Savukārt kāds garīdznieks iepriekš brīdināja, ka sievietes autovadītājas riskē sabojāt olnīcas

Sociālajā tīklā "Twitter" aizsāktajā kampaņā jau ir izdevies savākt 17 000 parakstu. Šis ir kārtējais mēģinājums pēdējo 20 gadu laikā panākt sieviešu tiesības pašām vadīt auto.

Aizliegums sievietēm sēsties pie stūres ir neoficiāls, bet vadītāja apliecību Saūda Arābijā var iegūt tikai vīrieši. Savukārt sievietes, kas sēžas pie stūres, saņem naudassodu vai tiek arestētas.

Sieviešu autovadītāju pretinieki uzskata, ka pie stūres sēdošas daiļā dzimuma pārstāves ir pretrunā ar Saūda Arābijas uzvedības kodeksu. Tikmēr aktīvisti norāda uz pretrunām, jo aizlieguma dēļ sievietes ir spiestas algot vīriešu kārtas šoferi, kurš nav viņas ģimenes loceklis.

"Delfi" jau vēstīja, ka šogad Saūda Arābijas sievietēm nesen atļauts braukt ar velosipēdiem un motocikliem atpūtas zonās. Tomēr arī tas drīkst notikt tikai vīriešu kārtas radinieku pavadībā un pilnā musulmaņu sieviešu ietērpā.

Sievietes nedrīkst izmantot divriteņus un motociklus kā transportlīdzekļus, bet tikai izklaides nolūkos, un viņām jāizvairās no vietām, kur pulcējas jauni vīrieši.

Savukārt maijā Saūda Arābijas reliģiskā policija kritizēja sociālo tīklu "Twitter" , brīdinot, ka vietnes izmantotāji, "ir zaudējuši šo pasauli un pēcnāves dzīvi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!