Foto: AFP/Scanpix
Dienvidāfrikas tiesa balto radikāļu grupējuma līderim Maikam du Toitam, kurš gatavojis sazvērestību ar mērķi nogalināt bijušo prezidentu Nelsonu Mandelu un izraidīt no valsts melnādainos iedzīvotājus, otrdien piesprieda 35 gadus cietumā.

Balto rasistu kaujinieku grupējuma "Boeremag" (jeb "Būru spēks") līderim Toitam un vēl četriem līdzapsūdzētajiem par 2002.gada neveiksmīgo sazvērestību Pretorijas Augstākā tiesa piespriedusi augstāko soda mēru - 35 gadus cietumā, pavēstīja prokuratūra.

Pārējiem 20 grupējuma biedriem atkarībā no viņu līdzdalības pakāpes sazvērestības gatavošanā piespriesti desmit līdz 30 gadi cietumā, sacīja prokuratūras preses pārstāvis Medupe Simasiku.

Vairāki notiesātie tomēr varēs doties uz mājām kā brīvi cilvēki, jo tiesnesis viņiem piespriesto sodu samazinājis par desmit gadiem un sodā ieskaitījis laiku, ko notiesātie jau ir pavadījuši apcietinājumā.

Prāva ilga teju desmit gadus, līdz beidzot pērn augustā tiesa "Boeremag" biedrus atzina par vainīgiem. Tā bija pirmā reize kopš aparteīda varas beigām 1994.gadā, kad apsūdzētie atzīti par vainīgiem valsts nodevībā.

"Boeremag" biedri bija plānojuši valstī izraisīt haosu, sarīkojot bumbu sprādzienus.

Atbilstoši sazvērnieku iecerei bija paredzēts pārņemt armijas bāzu vadību, nomainīt valdību pret militāru administrāciju un padzīt no valsts visus melnādainos un indiešus.

Sprādzienos Johannesburgas priekšpilsētā Soveto 2002.gada oktobrī viens cilvēks zaudēja dzīvību, bet vairāki desmiti tika ievainoti.

Grupējumā bija iesaistījies bijušais augstskolas lektors Toits, kāds ārsts, bijušie karavīri un zemnieki.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!