Foto: RIA Novosti/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) otrdien, 29. oktobrī, pagarinājusi Baltkrievijai noteiktās sankcijas, secinot, ka Baltkrievija nav pietiekami progresējusi cilvēktiesību jomā.

Šāds lēmums pieņemts, jo "ne visi politieslodzītie ir atbrīvoti, atbrīvotie ieslodzītie nav rehabilitēti un cieņa pret cilvēktiesībām, likuma varu un demokrātijas principiem nav augusi", norādīts ES paziņojumā.

Vienlaikus paziņojumā uzsvērts, ka ES arī turpmāk pieturēsies pie politikas, kas paredz veidot attiecības ar Baltkrieviju ar nolūku sekmēt cilvēktiesību ievērošanu un atbalstīt demokrātiju.

Pēc sankciju pārskatīšanas, tās atstātas spēkā pret 232 personām, kurām noteikta līdzekļu iesaldēšana un ceļošanas aizliegums, un 25 uzņēmumiem, kam noteikta līdzekļu iesaldēšana.

Pagājušajā gadā līdzīgu iemeslu dēļ sankcijas tika vērstas pret 243 personām un 32 uzņēmumiem.

Pēc Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko pretrunīgi vērtētās pārvēlēšanas prezidenta amatā 2010.gada decembrī Baltkrievijā notika plaši pret valdību vērsti protesti. Varas iestādes arestēja desmitiem aktīvistu un politisko līderu, no kuriem vairāki vēlāk tika notiesāti uz daudziem gadiem cietumā.

Starptautiskā cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Amnesty International" uzskata, ka par politieslodzītajiem Baltkrievijā uzskatāmas deviņas personas, tostarp bijušais prezidenta vēlēšanu kandidāts Mikola Statkevičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!