Foto: AFP/Scanpix
Francijā uzvirmojis rasisma skandāls un sākta izmeklēšana pēc tam, kad galēji labējais žurnāls "Minute" melnādaino tieslietu ministri Kristianu Taubiru salīdzināja ar pērtiķi, vēsta raidsabiedrība "Euronews".

Satīriskā žurnāla jaunākā numura vāku rotā Gviānā dzimušās ministres fotogrāfija un uzraksts: "Kā pērtiķis viltīgā Taubira atguvusi savu banānu."

Žurnāls izmantojis vārdu spēli, jo "banāns" franču slengā nozīmē smaidu, skaidro "Euronews". Šis nav pirmais gadījums, kad ministre salīdzināta ar pērtiķi - pirms dažām nedēļas to jau televīzijas ēterā izdarīja kāds galēji labējais pašvaldību vēlēšanu kandidāts.

"Rasistiski uzbrukumi ir nepieņemami. Es to kategoriski nosodu un vairāk kā jebkad esmu Kristianas Taubiras pusē," paziņoja premjerministrs Žans Marks Ero, kurš ierosinājis izmeklēšanu, vai žurnāls nav pārkāpis likumus.

Policija apstiprina, ka sākta iepriekšējā izmeklēšana par rasistisku apvainojumu, informē "Euronews".

Taubira izpelnījās Francijas konservatīvās sabiedrības daļas nelabvēlību, kad sāka strādāt pie likumprojekta, kas atļauj viendzimuma pāriem laulāties un adoptēt bērnus, norāda aģentūra "Itar-Tass".

Līdzīgs gadījums ar melnādainas ministres apvainošanu ir noticis arī Itālijā. Tur kāds senators valsts pirmo afrikāņu izcelsmes ministri salīdzināja ar orangutanu.

Vēl pirms tam kāds pret imigrāciju noskaņotās partijas "Ziemeļu līga" politiķis ierosināja, ka Kongo dzimušo integrācijas lietu ministri Sesilu Kjengi kādam vajadzētu izvarot, lai viņa "saprastu, kā jūtas zvērīgu noziegumu upuri".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!