Foto: AFP/Scanpix

Austrālijas Finanšu ministrs Džo Hokijs ceturtdien brīdināja, ka valsts varētu piedzīvot ASV līdzīgu valdības darbības apturēšanu, ja opozīcijā esošā Leiboristu partija atteiksies vienoties par valsts parādsaistību griestu paaugstināšanu līdz 500 miljardiem Austrālijas dolāru (243,5 miljardiem latu).

Austrālija pašreizējos parādsaistību griestus 300 miljardu dolāru (146,1 miljarda latu) apmērā sasniegs 12.decembrī un, lai arī likumprojekts par aizņemšanās griestu paaugstināšanu trešdienas vakarā ticis apstiprināts Pārstāvju palātā, tas saskāries ar pretestību parlamenta augšpalātā - Senātā.

Leiboristu partija un "zaļie" Senātā nodrošina varas līdzsvaru, un vēlas parādsaistību griestus paaugstināt vien līdz 400 miljardiem dolāru (194,8 miljardiem latu), taču Austrālijas valdība uzsver, ka tas nav pietiekami.

"Ja Leiboristi liegs iespēju paaugstināt parādsaistību griestus, tad mums nebūs citas izvēles, kā sākt vērienīgi samazināt valdības izdevumus, jo valdības funkcijas nodrošina aizņemti līdzekļi, to mēs esam mantojuši," sacīja Hokijs.

Pagājušajā mēnesī ASV valdība uz 16 dienām pārtrauca darbību un nonāca uz bankrota sliekšņa, demokrātiem un republikāņiem nespējot vienoties par budžeta likumprojektu un valsts parādsaistību griestu paaugstināšanu.

Hokijs trešdien parlamentam norādīja, ka Austrālijas valdībai var nākties pārtraukt sociālos un ar veselības aprūpi saistītus maksājumus, ja tiks pārsniegti aizņemšanās griesti.

Tikmēr Leiboristu partijas un "zaļo" deputāti pieprasa valdībai paskaidrojumus, kāpēc ir nepieciešams tik ievērojams parādsaistību griestu paaugstinājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!