Foto: AFP/Scanpix

Japānas kodolinženieri pirmdien bojātajā Fukušimas atomelektrostacijā (AES) sāka urāna un plutonija degvielas stieņu izņemšanu, kas ir sarežģītākais un bīstamākais uzdevums kopš stacijas stabilizēšanas pēc postošās zemestrīces.

Japānas energokompānija TEPCO skaidroja, ka uzsākta degvielas stieņu izņemšana no uzglabāšanas tvertnes ceturtā reaktora ēkā, kas ir sarežģīts, bet būtisks solis bojātās kodolstacijas stabilizēšanas plānā.

Degvielas stieņi ir četrus metrus garas caurules, kas satur urāna vai plutonija degvielas granulas. Pastāv iespēja, ka kāds no stieņiem zemestrīces un tai sekojošā cunami laikā ir bojāts.

Dabas katastrofas brīdī 4.reaktorā tika veikti remontdarbi, tādēļ visi tā degvielas stieņi tobrīd atradās uzglabāšanas tvertnē, nevis reaktorā. Tomēr ūdeņraža uzkrāšanās dēļ arī 4.reaktorā notika sprādziens.

Pēc stieņu izņemšanas tie tiks novietoti drošākā uzglabāšanas baseinā ar dzesēšanas sistēmu.

Pirmo 22 stieņu izņemšana aizņems divas dienas. Kopumā Fukušimas AES jāizņem vairāk nekā 1500 kodoldegvielas stieņi, kas aizņems aptuveni gadu.

Šā gada 11.martā apritēja divi gadi, kopš Japānu satricināja spēcīga zemestrīce, kurai sekoja katastrofāls cunami.

Fukušimas atomelektrostacijā pēc zemestrīces pilnībā sabojājās dzesēšanas sistēmas, kā dēļ notika kodolreaktoru serdeņu kušana un radioaktīvo materiālu noplūšana vidē, izraisot pasaulē nopietnāko kodolkatastrofu kopš Černobiļas atomelektrostacijas sprādziena 1986.gadā.

Divus gadus pēc katastrofas simtiem tonnu gruntsūdeņu ik dienu ieplūst bojātajās reaktoru ēkās un sajaucas ar ūdeni, kas joprojām tiek iepludināts reaktoros caur pagaidu dzesēšanas sistēmu.

Radioaktīvais ūdens tiek uzkrāts pagaidu tvertnēs, un atklājies, ka vairākās vietās notiek šo ūdeņu noplūde un pastiprināta radiācija konstatēta arī vietās, kur ūdens nav redzams. Tas viss radījis bažas, ka Fukušimā notiekošais izvēršas par krīzes situāciju.

TEPCO ir atzinis, ka daļa no noplūdušā augsti toksiskā ūdens, iespējams, jau nonākusi Klusajā okeānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!