Foto: AP/Scanpix

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs otrdien, tiekoties ar valsts bijušajiem prezidentiem, nosodījis opozīcijas aicinājumus uz revolūciju, norādot, ka tie ir "draudi nacionālajai drošībai".

Janukovičs tikās ar trim bijušajiem Ukrainas prezidentiem - Leonīdu Kravčuku, Leonīdu Kučmu un Viktoru Juščenko.

"Aicinājumi uz revolūciju rada draudus nacionālajai drošībai," tiekoties ar saviem priekšgājējiem prezidenta amatā, paziņoja Janukovičs.

Vienlaikus prezidents paziņoja, ka lūdzis ģenerālprokuroru nodrošināt, ka tiek atbrīvota daļa no demonstrantiem, kas tika arestēti pēc sadursmēm ar policiju.

Ukrainas augsta līmeņa delegācija, visticamāk, dosies arī uz Briseli, lai tur trešdien apspriestu sadarbības līgumu ar Eiropas Savienību (ES), atklāja Janukovičs.

Jau ziņots, ka novembra beigās Viļņā notikušajā Austrumu partnerības samitā Janukovičs neparakstīja gaidīto asociācijas līgumu ar ES un kopš tā brīža Kijevā norisinās mierīgas opozīcijas protesta akcijas.

Uzrunā televīzijā Janukovičs otrdien paziņoja, ka tirdzniecības attiecību atjaunošanai ar Maskavu nav alternatīvu.

"Mēs nevaram runāt par nākotni, nerunājot par tirdzniecības attiecību atjaunošanu ar Krieviju," paziņoja Janukovičs, piebilstot, ka pienācis laiks pāršķirt Ukrainas vēstures "kaunpilno lappusi", ar to, acīmredzot, domājot protestus, kas pārņēmuši Ukrainas galvaspilsētu, un policijai veltīto kritiku par protestētāju apspiešanu.

"Neatkarības laukumā notikuši likumpārkāpumi - tie ir jānovērtē un vainīgie jāsauc pie atbildības abās pusēs," norādīja prezidents.

Tomēr nekas no Janukoviča teiktā neliecina, ka viņš gatavotos mainīt savu politiku vai piekāpties opozīcijas aicinājumiem atlaist valdību un izsludināt pirmstermiņa vēlēšanas.

Janukovičs arī neatklāja, ko runājis ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, ar kuru tikās pagājušajā piektdienā.

Opozīcija pieļauj, ka šī saruna varētu būt bijis solis tuvāk Ukrainas dalībai Krievijas vadītajā muitas savienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!