Foto: LETA

Eiropas Savienības (ES) prezidētājvalsts Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs gatavojas ceturtdien doties uz Kijevu.

"Es arī mēģināšu tikt skaidrībā par situāciju - vai ir kāda iespēja sekmēt šo dialogu," viņš trešdien sacījis Ukrainas sabiedriskajai televīzijai. "Ja ir vajadzīga kaut kāda starpniecība, ja mēs kaut kā varam palīdzēt šai situācijā, tas mēs, protams, uzņemsimies šo misiju. Taču tikai tajā gadījumā, ja tas būs vajadzīgs visām pusēm, kuras iesaistīs šajā, teiksim tā, konfliktā," piebildis ministrs.

Pēc viņa teiktā, "daudzās galvaspilsētās valda izbrīns, ka ES un ASV [amatpersonu] misijas laikā aizvadītajā naktī bijuši iespējami tādi notikumi". Kā uzskata Linkevičs teiktā, tas liek domāt, ka oficiālo paziņojumu saturs, "saudzīgi runājot, nesaskan ar īstenību".

Viņš piebildis, ka Ukrainas jautājums pirmdien tiks izskatīts ES Ārlietu padomes sanāksmē.

"Līdz tam, cik vien iespējams, jāuztur dialogs. Ja tas vairs nebūs iespējams, tad būs citi soļi, un tas, protams, nebūs labi," izteicies Lietuvas ārlietu ministrs.

Iepriekš viņš jau norādīja, ka vārda brīvība un pulcēšanās brīvība ir Eiropas pamatvērtības un milicijas sūtīšana pret mierīgiem protestētājiem liecina ne tikai par necieņu pret šīm vērtībām, bet arī par pilnīgu nevēlēšanos sākt jēgpilnu dialogu ar sabiedrības un opozīcijas pārstāvjiem, kuri skaidri saredz Ukrainas nākotni Eiropā.

"Varas iestādes arī skaidri parādījušas, ka ignorē šobrīd Kijevā ieradušos ES un ASV pārstāvju aicinājumus nespert pret protestētājiem jaunus soļus, kas pasliktinātu situāciju. Šī rīcība ir pretrunā ar tiem pienākumiem un atbildību, ko Ukraina uzņēmusies kā Eiropas drošības un sadarbības organizācijas priekšsēdētāja," uzsvēra ministrs.

Linkevičs aicināja Ukrainas vadību nekavējoties izbeigt jebkādu vardarbību un provokācijas, izmeklēt līdzšinējos vardarbības gadījumus un sodīt vainīgos. Viņš paudis viedokli, ka Ukrainas valdība īsā laikā, īpaši aizvadītajā naktī, zaudējusi lielu daļu uzticēšanās, un to varētu sākt atjaunot, vienīgi turoties pie Eiropas vērtībām.

"Uz mums lielu iespaidu atstājis tas gars, ko mēs redzējām Neatkarības laukumā. Ceram, ka Ukrainas tautas centieni pievienoties Eiropai piepildīsies," priekšpusdienā sacīja Lietuvas ārlietu ministrs.

Jau ziņots, ka novembra beigās Viļņā notikušajā Austrumu partnerības samitā Janukovičs neparakstīja gaidīto asociācijas līgumu ar ES un kopš tā brīža Kijevā norisinās mierīgas opozīcijas protesta akcijas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!