Foto: Shutterstock
Nāvējošā slimība mēris uzliesmojusi kādā ciemā Madagaskarā, laupot jau vismaz 20 dzīvību, turklāt fiksēti divi plaušu mēra – daudz bīstamāka par buboņu mēri – gadījumi, atsaucoties uz vietējām amatpersonām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Buboņa mēra uzliesmojums sācies pagājušajā nedēļā kādā ciemā valsts ziemeļrietumos. Šonedēļ mirušo ķermeņu laboratoriskos izmeklējumos konstatēts, ka cilvēku nāves iemesls ir buboņu mēris, bet tāpat fiksēti arī divi plaušu mēra gadījumi.

Plaušu mēris ir bīstamākā mēra forma, kas var nogalināt 24 stundu laikā. Turklāt tas var tikt pārnēsāts no cilvēka uz cilvēku bez dzīvnieku un blusu starpniecības.

Buboņu mēris, ar kuru parasti inficējas no blusu kodumiem, ir ārstējams ar antibiotikām. Tikmēr plaušu mēris, kuru izraisa tā pati baktērija, ir daudz lipīgāks un ar to inficētajiem ir augsti mirstības rādītāji.

Pagājušajā gadā Madagaskarā no buboņu mēra miruši 60 cilvēki, kas ir pasaulē augstākais rādītājs. Starptautiskais Sarkanais Krusts jau oktobrī brīdināja, ka Madagaskarā pastāv mēra epidēmijas risks.

Parasti mērim visvairāk pakļauti ir Madagaskaras cietumnieki, kuri dzīvo antisanitāros apstākļos. Mēra izplatību veicina cietumos mītošās žurkas.

Buboņu mēris, saukts arī par "melno nāvi", viduslaikos Eiropā laupīja aptuveni 25 miljonu cilvēku dzīvības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!