Foto: AFP/Scanpix

Ķīnas žurnālistiem, lai saglabātu savu preses karti, nākamā gadā sākumā būs jānokārto eksāmens valsts ideoloģijā, kas ir vēl viens piemērs valdošās Komunistiskās partijas pieaugošajai kontrolei pār medijiem, vēsta laikraksts "The Guardian".

Šī ir pirmā reize, kad Ķīnas reportieriem masveidā ir jākārto šāds pārbaudījums, ziņo vietējie mediji. Lai nokārtotu eksāmenu, ir jāiziet apmācība, kas balstīta 700 lapaspušu garā rokasgrāmatā.

Piemēram, tajā rakstīts, ka "pilnībā aizliegts publicēt ziņas, kas satur jebkādus partijas kursam pretējus komentārus" un ka partijas un ziņu mediju attiecībām ir jābūt kā starp "vadītāju un vadāmo", raksta "The Guardian".

Ķīnas centieni ierobežot medijus skāruši arī ārvalstu ziņu organizācijas. Laikrakstam "The New York Times" un aģentūrai "Bloomberg" jau vairāk nekā gadu nav piešķirtas jaunas žurnālistu vīzas, kopš tie publicēja ziņas par bijušā premjera radinieku bagātību.

Tikmēr Ķīnas mediju regulators norāda, ka eksāmens ieviests, lai uzlabotu žurnālistikas kvalitāti un iedrošinātu medijus "sociālismu izvirzīt kā galveno savā vērtību sistēmā".

Pirms nākamā gada janvārī un februārī kārtojamā eksāmena žurnālistiem būs jāiziet vismaz 18 stundu apmācības, kurās runās par Marksisma un Ķīnas sociālisma ziņu vērtībām, kā arī žurnālistikas ētiku. Tiem, kas eksāmenā izkritīs, apmācības nāksies apmeklēt no jauna.

Tradicionāli mediji Ķīnā ir galvenais partijas propagandas līdzeklis, tomēr pēdējās desmitgades reformas, kas veicinājušas mediju komercializāciju un ierobežotu redakcionālās brīvības pieaugumu, kā arī sociālo mediju uzplaukums, ir vājinājušas valdības kontroli, uzskata pētnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!