Bavārijas mazpilsētā Dītramscellē, kur domnieki pagājušajā nedēļā nespēja vienoties par Ādolfa Hitlera svītrošanu no goda pilsoņu saraksta, trešdien Lielvācijas fīreram goda statuss tomēr atņemts.

Pagājušajā nedēļā šo pašu ierosinājumu atbalstīja astoņi deputāti, kamēr astoņi citi bija pret, un tas netika pieņemts. Parasti Vācijas pilsētās, kad ir ticis izvirzīts analoģisks priekšlikums, tas ir pieņemts bez iebildumiem.

Balsošanas izgāšanās izraisīja plašu kritiku un starptautisku mediju uzmanību.

Īpašā sēdē trešdien dome beidzot pieņēma lēmumu, ka Hitlers ir zaudējis goda pilsoņa statusu līdz ar savu nāvi, kā arī atzina, ka pilsētai ir bijusi saistība ar Hitleru.

"Mūsu nodoms ne mirkli nav bijis trivializēt Hitlera noziegumus. Mēs par zemu novērtējām to, ka mūsu rīcība varētu tikt saprasta šādi," teikts domes paziņojumā.

Arhivāre Agnese Vāgnere bija atklājusi, ka 1933.gadā Hitlers ticis pasludināts par pilsētiņas goda pilsoni. Uzzinot par šo faktu, Dītramscelles mērs Lēnija Grēbmaijere ierosināja balsot par goda statusa atņemšanu fīreram.

Tomēr pirmais piegājiens izrādījās neveiksmīgs.

"Tā būtu vēstures sagrozīšana, visas šīs debates ir smieklīgas," pēc pirmā balsojuma sacīja deputāte Traudija Freštla. Savukārt viņas kolēģis Jozefs Hauzers norādīja, ka "goda pilsonība izbeidzas līdz ar nāvi. Tas viss bija ļoti sen".

"Vai mēs nevarētu norobežoties no dzīvajiem politiķiem? Tas būtu daudz saprātīgāk," sacīja trešais domnieks.

Otrajā balsojumā priekšlikums tika atbalstīts vienbalsīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!