Foto: AP/Scanpix
Ēģiptes armijas ieceltā pagaidu valdība trešdien pasludinājusi Musulmaņu brālību par teroristu organizāciju, pēc valdības sēdes pavēstīja premjerministra vietnieks Hosams Eisa.

"Kabinets pasludina Musulmaņu brālības grupējumu un tā organizāciju par teroristu organizāciju," sacīja vicepremjers.

Atbilstoši valdības lēmumam sodīti tiks brālības biedri un finansētāji, kā arī cilvēki, kas atbalsta organizācijas aktivitātes, norādīja Eisa.

Valdība aizliedz visas organizācijas aktivitātes, arī "protestus", sacīja sociālās solidaritātes ministrs Ahmeds al Borei.

Musulmaņu brālība jau iepriekš Ēģiptē bija izsludināta ārpus likuma.

Pēc armijas apvērsuma izveidotā pagaidu valdība vaino Musulmaņu brālību kaujinieku uzbrukumos, kas pieredzēti daudzviet Ēģiptē. Organizācija šīs apsūdzības noraida.

3.jūlijā Ēģiptē notika armijas apvērsums, kurā tika gāzts pirmais demokrātiskās vēlēšanās ievēlētais prezidents Muhameds Mursi. Pēc apvērsuma izvērstas plašas represijas pret gāztā valsts galvas pārstāvēto Musulmaņu brālību.

Arestēti aptuveni 2000 brālības biedru, arī visa organizācijas vadība. Aptuveni tūkstotis brālības biedru nogalināti, drošības struktūrām apspiežot apvērsuma pretinieku protestus.

2011.-2012.gada parlamenta vēlēšanās lielāko balsu skaitu un teju pusi vietu parlamenta apakšnamā saņēma Musulmaņu brālības politiskā spārna Brīvības un taisnīguma partijas vadītais bloks. Tiesa vēlēšanas vēlāk atzina par "antikonstitucionālām", un parlaments tika izformēts.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!