Foto: AFP/Scanpix

Gan Ukrainas opozīcijas aktīvisti, gan pasaules mediji asi reaģējuši uz pazīstamās žurnālistes Tatjanas Čornovilas piekaušanu.

Simtiem protestētāju ar opozīcijas karogiem un žurnālistes fotoportretiem jau otro dienu pulcējas pie Ukrainas Iekšlietu ministrijas ēkas, bloķējot satiksmi pa tuvējo ielu. Viņi pieprasa iekšlietu ministra Vitālija Zaharčenko un visas valdības atkāpšanos un objektīvu notikušā izmeklēšanu.

"Asiņaino ministru - nost!" - lasāms milzīgā plakātā. Daudzi protestētāji tur rokās prezidenta Viktora Janukoviča portretu, kas apgriezts ar galvu uz leju un papildināts ar uzrakstu "Apvērsums".

Daļa mītiņa dalībnieku no ministrijas devušies uz Zaharčenko māju ārpilsētā.

Uzbrukums žurnālistei atspoguļots daudzos pasaules laikrakstos. Kā norāda Ukrainas mediju pārstāvji, kopš novembra beigām Kijevā no spēka struktūru pārstāvju rokām cietuši vairāk nekā 50 Ukrainas un ārvalstu žurnālistu, preses fotogrāfu un operatoru.

Starptautiskā organizācija "Reportieri bez robežām" nosodījusi uzbrukumu Čornovilai un paziņojusi, ka veiks savu izmeklēšanu par notikušo. Tā uzsver, ka daudzi pret žurnālistiem vērsti vardarbības gadījumi Ukrainā paliek nesodīti un tas jau kļuvis par nopietnu problēmu.

Jau ziņots, ka naktī uz trešdienu netālu no Kijevas brutāli piekauta žurnāliste un Eiromaidana protestu kustības aktīviste Tatjana Čornovila. Pēc milicijas sniegtajām ziņām, viņa braukusi mājup savā personīgajā automašīnā, kad viņai ceļu negaidīti aizšķērsojusi nezināma mašīna, no kuras izkāpuši vairāki vīrieši. Viņi izsituši automašīnas stiklus, izvilkuši Čornovilu no šofera vietas, piekāvuši un pēc tam iemetuši ceļmalas grāvī. Žurnāliste pati izsaukusi miliciju. Ārsti viņai konstatējuši smadzeņu satricinājumu.

Par notikušo ierosināta krimināllieta. Divi iespējamie uzbrukuma dalībnieki aizturēti, noskaidrota arī trešā uzbrucēja personība.

Nule kā izdevumā "Ukrainska Pravda" bija publicēta Čornovilas fotoreportāža "Šeit dzīvo bende! Iekšlietu ministra Vitālija Zaharčenko īpašums". Publikācijā bija vēstīts par ēku kompleksu, kas patlaban tiek būvēts un kas esot paredzēts iekšlietu ministram.

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs pieprasījis nekavējoties izmeklēt uzbrukumu žurnālistei.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!