Foto: AFP/Scanpix

Jaunizveidota Sīrijas nemiernieku alianse pieteikusi karu ar "Al Qaeda" saistītajam džihādistu grupējumam "Islāma valsts Irākā un Levantē" (ISIL), pievienojoties citiem opozīcijas grupējumiem, kas cīnās ar ekstrēmistiem.

"Mēs, Mudžehedīnu armija, solām aizstāvēt sevi un savu godu, bagātību un zemes un cīnīties ar ISIL, kas pārkāpj Dieva likumus, līdz tas nepaziņos par savu izformēšanos," teikts astoņu grupējumu alianses paziņojumā.

Alianse pieprasa ISIL kaujiniekiem vai nu pievienoties citu nemiernieku grupējumu rindām, "vai arī nodot ieročus un pamest Sīriju".

Alianse apsūdz ISIL "konfliktu un nedrošības izplatīšanā (..) atbrīvotajos rajonos, izlejot cīnītāju asinis un nepatiesi apsūdzot viņus ķecerībā un padzenot viņus un viņu ģimenes no rajoniem, par ko viņi dārgi maksājuši, lai atbrīvotu" no Asada režīma.

Mudžehedīnu armija arī apsūdz islāma radikāļus zagšanā un marodierismā, "cilvēku nolaupīšanā un [nemiernieku] komandieru un aktīvistu nogalināšanā un spīdzināšanā".

Piektdien alianse iesaistījās sadursmēs ar ISIL Alepo un Idlibas provincēs Sīrijas ziemeļos. Piektdien ar džihādistiem karoja arī lielākā nemiernieku alianse Islāma fronte, kuru veido vairākas spēcīgas islāmistu grupas, un vēl viens liels nemiernieku bloks Sīrijas revolucionārā fronte.

Sīrijas galvenā opozīcijas Nacionālā koalīcija un aktīvisti uz vietas apsūdz ISIL kalpošanā Asada režīma interesēm, graujot sacelšanās tēlu, kas sākās kā tautas kustība, pieprasot demokrātiskas reformas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!