Foto: AP/Scanpix

Pilsoņu kara pārņemtās Sīrijas ziemeļos plašumā vēršas konkurējošu nemiernieku grupējumu savstarpējās cīņas - kaujas sākušās arī Rakas pilsētā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Naktī uz pirmdienu noticis uzbrukums ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistītā grupējuma "Islāma valsts Irākā un Levantē" (ISIS) štābam Rakā, ziņo aktīvisti.

Kaujās, kas turpinājās vēl pirmdien no rīta, atbrīvoti 50 ISIS gūstā turēti cilvēki, informē Londonā bāzētā "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija". Islāmistu grupējums Raku sagrāba pagājušajā gadā – tā kļuva par pirmo pilnībā nemiernieku kontrolēto provinces galvaspilsētu.

Tas ir jaunākais pavērsiens cīņā starp ISIS un citu nemiernieku grupu izveidoto aliansi. Par grupējumu sadursmēm iepriekš jau pienākušas ziņas no netālu esošās Tauras. Kopš piektdienas nemiernieku savstarpējās cīņās krituši aptuveni 100 cilvēki.

ISIS tiek apsūdzēts nopietnos cilvēktiesību pārkāpumos savās kontrolētajās teritorijās – spīdzināšanā, publiskos nāvessodos un simtiem cietumnieku, tostarp žurnālistu un ārzemnieku, turēšanā gūstā.

Pret ISIS, kurā ir daudz ārzemju džihādistu, koalīciju ir izveidojušas vairākas mērenās nemiernieku un citas pret prezidentu Bašaru al Asadu karojošās islāmistu grupas. Koalīcijā ietilpst arī grupējums "Al Nusra", ko uzskata par saistītu ar "Al Qaeda".

ISIS aktīvi darbojas Sīrijas ziemeļu pilsētā Alepo, bet pirms divām dienām piedraudēja pārtraukt cīņu pret valdības spēkiem šajā nozīmīgajā pilsētā, ja konkurējošās grupas nebeigs uzbrukt tās kaujiniekiem.

Blakus esošajā Irākā ISIS jau vairākas dienas ir pārņēmis Fallūdžas pilsētu. Valdība aicina iedzīvotājus "padzīt teroristus", lai izvairītos no karaspēka uzbrukuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!