Foto: AFP/Scanpix
Pieaugošā vardarbība Centrālāfrikas Republikā (CĀR) var pāraugt genocīdā, ceturtdien brīdinājis ANO humāno operāciju direktors Džons Džings.

Vardarbībai "ir visi elementi, ko esam redzējuši citviet, tādās vietās kā Ruanda, Bosnija. Šie elementi rada genocīdu, par to nav šaubu," pēc piecu dienu ilgas vizītes CĀR norādīja Džings, piebilstot, ka šajā valstī zvērības tiek pastrādātas ik dienu un cilvēku prātus ir pārņēmušas bailes.

Viņš pauda pārliecību, ka starptautiskās sabiedrības pienākums ir radīt apstākļus, kuros šīs bailes var tikt kliedētas, un norādīja, ka CĀR nepieciešama plaša mēroga humānā un militārā palīdzība.

Džings ar šādiem komentāriem nācis klajā laikā, kad CĀR pagaidu parlaments gatavojas ievēlēt jaunu pagaidu prezidentu, kas stāsies Mišela Džotodijas vietā, kurš pagājušajā nedēļā atkāpās no amata.

Ziņu aģentūras AFP žurnālisti šodien vēstīja, ka mošejā CĀR galvaspilsētā Bangi redzējuši trīs cilvēku līķus, tostarp mirušu pusaudzi, savukārt CĀR Sarkanais Krusts informēja, ka savācis četru ar mačetēm nogalinātu vīriešu līķus.

Haoss CĀR sākās, kad nemiernieku koalīcija "Seleka" ("Alianse") pagājušā gada 24.martā gāza prezidentu Fransuā Bozizē.

Nemiernieki sagatavoja ceļu tam, ka valstī, kur vairums iedzīvotāju ir kristieši, pirmo reizi prezidenta amatā nokļūst viens no nemiernieku līderiem musulmanis Džotodija.

Viņu par prezidentu, kaut arī negribīgi, atzina arī citi Āfrikas līderi apmaiņā pret solījumu, ka valstī notiks atgriešanās pie demokrātijas.

Džotodija oficiāli izformēja grupējumu "Seleka", bet tā biedri - pārsvarā musulmaņu karotāji - sāka izlaupīt un dedzināt ciematus, kā arī slepkavot iedzīvotājus, kuri nebija aizbēguši.

Reaģējot uz šiem notikumiem, kristieši izveidoja savas zemessardzes vienības, kas sāka uzbrukt musulmaņiem.

Bažījoties par tālāku situācijas pasliktināšanos, Francija Centrālāfrikas Republikā izvietoja 1600 karavīrus, savukārt Āfrikas Savienībā - 4000 vīru.

Starptautiskā militārā misija Centrālāfrikas Republikā tiek īstenota, balstoties uz ANO mandātu.

Džings uzsvēra, ka vardarbība vēl nav pāraugusi konfliktā starp atšķirīgu reliģiju pārstāvjiem, bet tāda iespēja pastāv.

Viņš uzstāja, ka starptautiskajai sabiedrībai ir jārīkojas ātri, jo šo situāciju vēl var vērst par labu.

Starptautisko karavīru klātbūtne jau ir nesusi izmaiņas, norādīja Džings, aicinot palielināt arī humāno palīdzību.

Līdz šim Apvienoto Nāciju Humāno jautājumu birojs (OCHA) saņēmis tikai 6% no 247 miljoniem dolāru (182 miljoniem eiro), ko decembra vidū lūdza CĀR atbalstam, norādīja Džings.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!