Foto: AP/Scanpix

Ja Skotija izšķirtos par neatkarības pasludināšanu, tā zaudētu gan Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts statusu, gan arī ietekmi pasaulē, piektdien brīdināja Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs.

"Skotijas izstāšanās no Apvienotās Karalistes nenāktu par labu nevienam no mums," viesojoties Glāzgovā, uzsvēra Heigs. "Skotijai paliekot Apvienotajā Karalistē, ieguvumi ir neapstrīdami - gan ārpolitikā, gan jebkurā citā mūsu nacionālās dzīves jomā."

"Skotija ārpus Apvienotās Karalistes zaudētu daudzus kontaktus šajā pasaulē, kas savstarpēji kļūst arvien saistītāka, tā būtu mazāk spējīga aizstāvēt savas intereses globālajā ekonomikā, kas kļūst arvien konkurētspējīgāka, kā arī tai būtu mazāk iespēju ietekmēt lēmumus aizvien mainīgajā starptautiskajā kārtībā," brīdināja Heigs.

Lielbritānijas valdības sagatavotajā dokumentā, kurā izklāstīta iespējamā Skotijas neatkarības pasludināšanas ietekme uz dalību ES un citiem starptautiskajiem jautājumiem, arī norādīts, ka pēc neatkarības pasludināšanas Skotijai nāktos pieteikties dalībai starptautiskās organizācijās.

Lai gan vairumā gadījumu nozīmīgas problēmas nerastos, ar ES viss nebūt nebūtu tik vienkārši, jo nevar pieļaut, ka Skotijai tiktu piešķirtas tādas pašas izņēmuma tiesības, kādas ieguvusi Lielbritānija.

Gan Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu, gan Eiropadomes priekšsēdētājs Hermans van Rompejs norādījuši, ka Skotijai nāktos no jauna pietiekties dalībai ES.

"Ir daudz jautājumu par neatkarīgas Skotijas dalību ES," sacīja Heigs. "Neviens skaidri nezina, cik ilgā laikā neatkarīga Skotija varētu kļūt par ES dalībvalsti."

Lai gan Skotijas premjerministrs un Skotu nacionālās partijas (SNP) līderis Alekss Salmonds norādījis, ka neatkarīga Skotija labprāt turpinātu izmantot britu mārciņas, nevis ieviestu eiro, Heigs piektdien uzsvēra, ka "Skotijas cilvēki nevar būt pārliecināti, ka tai būtu pietiekams politiskais kapitāls, lai pretotos spiedienam ieviest" eiro.

Referendums, kurā skotiem būs jāatbild uz jautājumu, "Vai Skotijai jākļūst par neatkarīgu valsti?", notiks 2014.gada 18.septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!