Foto: Reuters/Scanpix
Pateicoties masu neprātam, kas šogad pareizticīgo Ziemassvētku priekšvakarā bijis vērojams Gruzijā, Tbilisi apkaimē esoša klostera mūki, tirgojot sveces, par tām iekasējuši vairāk nekā 2 miljonus ASV dolāru.

Ārvalstu mediji ziņo, ka svētceļojumā uz kanonizētā mūka Gabriela kapu devušies tūkstošiem Gruzijas iedzīvotāju. Viņu vēlmei apmeklēt Gabriela kapu gan ir pavisam vienkāršs izskaidrojums - neilgi pirms Ziemassvētkiem Gruzijā izplatījušās ziņas, ka kāda mūķene, kas ir 1990. gadu vidū mirušā Gabriela garīgā skolniece, redzējusi vīziju, kurā mūks solījis, ka piepildīs pašu kvēlāko vēlēšanos tiem svētceļniekiem, kas pie viņa kapa ieradīsies tieši 7. janvārī, tas ir, pareizticīgo Ziemassvētkos.

Vēlāk gan mūķene un Gruzijas pareizticīgo patriarhija izplatījusi skaidrojumu, kurā norādīts, ka vīzija ir pārprasta -  svēto kārtā ieceltais priesteris gādāšot, ka piepildās arī tās vēlēšanās, ko svētceļnieki izteikuši pirms vai pēc zīmīgā datuma.

Turklāt lūdzējiem esot jārēķinās ar to, ka Dievs piepildīs tikai labticīgas vēlēšanās, nevis kuru katru iegribu.

Tomēr šie paziņojumi nav atvēsinājuši svētceļnieku kaismīgumu - Mchetas pilsētu, kas ir Gruzijas kristietības centrs, burtiski pārpludinājuši ticīgo pūļi, tādēļ kārtības nodrošināšanā nācies iesaistīties gan policijai, gan valsts bruņotajiem spēkiem.

Priesteru un mūku vidū šāda dedzība izraisījusi neapmierinātību. Diakons Petre Kvarachelija BBC Krievu ziņu dienestam izteicies: "Tas, kas notiek Mchetā ir maldīgas garīgās dzīves sekas. Vai tiešām cilvēki domā, ka tas, kurš pirmais nokļūs līdz kapam, saņems dāvanu? Varbūt viņi vēl paņems Santa Klausa tērpu un uzklās to uz svētā kapa?"

Savukārt kāds cits priesteris sacījis, ka šāda māņticība uzskatāma par pareizticības izkropļošanu.

Svēto kārtā ieceltais priesteris Gabriels padomju gados - 1965. gadā 1. maija demonstrācijas laikā sadedzināja Ļeņina portretu un tādēļ tika arestēts par pretpadomju darbību. Pratināšanas laikā viņš esot paziņojis, ka nedrīkst dievināt cilvēkus, un ļaudīm būtu jāklanās krucifiksa, nevis Ļeņina portreta priekšā. Par šādiem izteikumiem priesteris tika nosūtīts uz psihiatrisko slimnīcu. Pēc Padomju Savienības sabrukuma, vēl Gabrielam dzīvam esot Gruzijā klīdušas runas, ka viņam piemītot dziedināšanas spējas. Drīz pēc savas nāves 1995. gadā Gabriels tika iecelts svēto kārtā. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!