Foto: DELFI

Sestdien, 18. janvārī Lietuvas valdība oficiālā paziņojumā izteikusi neizpratni par Igaunijas ekonomikas un komunikāciju ministra Juhana Parta publiskajiem izteikumiem – viņš intervijā "Wall Street Journal" vairākus kolēģus nosaucis par aunapierēm.

Komentējot žurnālam Lietuvas uzstājīgo vēlmi panākt "Rail Baltica" Viļņas atzara izveidi, Parts, kurš ir dedzīgs projekta aizstāvis, bija norādījis, ka savulaik pati Lietuvas valdība iestājusies par to, lai jaunā dzelzceļa līnija ietu caur Kauņu, nevis caur Viļņu. "Lietuviešu valdībā ir muļķi. Kad atnāca jaunā vara, viņi pakļāvās "Lietuvas dzelzceļa" ietekmei. Lietuviešu valdība velk laiku," izteicies Parts. 

Parta izteikumi nav patikuši par muļķiem nosauktajiem Lietuvas ministriem. Lietuvas premjers Aļģirts Butkevičs jau devis ārlietu ministram rīkojumu izsaukt Igaunijas vēstnieks Lietuvā sniegt paskaidrojumus par ministra izrunāšanos, ziņo "Delfi.ee". Lietuvas valdība Parta teikto raksturo kā aizvainojošu un necienīgu. Šādi ministra izteikumi neatbilstot elementāras diplomātijas normām.

Lietuvas transporta un komunikāciju ministra vietnieks, savukārt, jau pasteidzies paziņot, ka laiku velkot tieši igauņi un latvieši. Lietuvieši, pieprasot "Rail Baltica" atzaru līdz Viļņai vienkārši aizstāvot savas nacionālās intereses.

Neapmierinātību ar Parta izrunāšanos pauž ne tikai lietuviešu politiķi, bet arīdzan Igaunijā mītošie ārlietu eksperti. Tā, piemēram, ārpolitikas eksperts Tomass Alatalu norādījis, ka šādas runas noteikti nenāk par labu Lietuvas un Igaunijas starpvalstu attiecībām un, visticamāk, atvainoties par igauņu ministra izteikumiem nāksies ne tikai pašam Partam, bet arīdzan Igaunijas premjerministram Andrusam Ansipam, vēsta "Delfi.ee".

"Rail Baltica" projekta kopējās izmaksas ir plānotas aptuveni 4 miljardu eiro apmērā. Baltijas valstu valdības cer, ka 85% no projekta izmaksām tiks segtas no ES fondiem. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!