Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) ārlietu politikas vadītāja Ketrīna Eštone otrdien dosies uz Ukrainu, bažījoties par iespējamiem Ukrainas valdības plāniem izsludināt valstī ārkārtas stāvokli, vēsta "Reuters".

AFP vēsta, ka pēc Ukrainas apmeklēšanas Eštone ceturtdien dosies uz Rīgu.

Ārkārtas stāvokļa ieviešana Ukrainā turpinātu lejupejošo spirāli, no kā neiegūtu neviens, sacīja Eštone. "Es arī mudinu opozīcijas līderus norobežoties no tiem, kas nododas vardarbībai," viņa paziņoja.

"Vienīgais krīzes risinājums ir politisks. Tas, kas ir steidzami vajadzīgs, ir patiess diealogs, lai radītu jaunu vienprātību par to, kā rīkoties tālāk," uzskata Eštone.

Viņa pauda cerību, ka Ukrainas parlaments otrdien paredzētajā plenārsesijā noteiks skaidru ceļu politiskam risinājumam. Eiropas augstā pārstāve uzver, ka šim risinājumam jāiekļauj arī 16.janvārī pieņemto likumu atcelšana.

Kā vēstīts, protestus izraisījušie grozījumi par krimināli sodāmu padarījuši protestu un demonstrāciju rīkošanu, kā arī ierobežo citas pilsoņu brīvības.

Arī ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns piedāvājis ANO pārstāvju dalību Ukrainas valdības un opozīcijas sarunās.

Ukrainā notiek pret valdību vērsti protesti, kas no galvaspilsētas Kijevas ir pārmetušies arī uz reģioniem. Demonstrantu rokās kritušas vairāku apgabalu administrācijas.

Opozīcijas un prezidenta Viktora Janukoviča sarunas līdz šim nav devušas rezultātus. Demonstranti pieprasa ārkārtas prezidenta vēlēšanu sarīkošanu.

Novembra beigās Viļņā notikušajā Austrumu partnerības samitā Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs neparakstīja asociācijas līgumu ar ES, un kopš tā brīža Kijevā norisinās opozīcijas protesta akcijas. Tās pārvērtās spēcīgā pret esošo varu vērstā kustībā pēc tam, kad milicija centās demonstrantus ar spēku izdzenāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!