Foto: PantherMedia/Scanpix

Ēģiptes prokurori cēluši apsūdzību 20 "Al-Jazeera" žurnālistiem, tostarp četrus ārvalstu pilsoņus, starp kuriem ir arī latviešu izcelsmes Austrālijas pilsonis Pēteris Greste, ziņo AFP.

16 ēģiptieši tiek apsūdzēti dalībā teroristu organizācijā un kaitēšanā nacionālajai vienotībai un sociālajam mieram. Savukārt četru ārzemnieki - divi briti, austrālietis un nīderlandietis - tiek vainoti sadarbībā ar šiem ēģiptiešiem, nodrošinot tiem naudu, aprīkojumu, informāciju, kā arī nepatiesu ziņu pārraidīšanā, informējot ārpasauli par to, ka Ēģipte piedzīvo pilsoņu karu.

No 20 apsūdzētajiem astoņi atrodas apcietinājumā, savukārt pārējie izsludināti meklēšanā. Greste tika apcietināts 29.decembrī. Viņu vainoja saistībā ar "Musulmaņu brālību", kas kopš militāristu veiktā apvērsuma pasludināta par teroristu grupu.

"Delfi" jau vēstīja, ka Greste raksturo apcietinājumu kā "uzbrukumu runas brīvībai". "Mēs neesam oficiāli apsūdzēti, vēl jo mazāk - notiesāti par kādu noziegumu," vēl 25.janvārī vēstulē no Kairas Toras cietuma rakstīja Greste, kur viņš divas nedēļas bija pavadījis vieninieka kamerā.

Ēģiptes bruņoto spēku ieceltā valdība 25.decembrī pasludināja islāmistu kustību "Musulmaņu brālība" par teroristisku organizāciju. Līdz ar to krimināli sodāma ir dalība šajā organizācijā, tās finansēšana un visas organizācijas aktivitātes.

"Musulmaņu brālības" pasludināšana par teroristisku organizāciju nozīmē, ka par piedalīšanos tās demonstrācijās var tikt piespriests piecu gadu cietumsods. Par šīs organizācijas literatūras glabāšanu vai tās atbalstīšanu "vārdiski vai rakstveidā" draud cietumsods līdz pieciem gadiem, 26.decembrī paziņoja Iekšlietu ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!