Foto: AP/Scanpix
Ietekmīgā globālā organizācija ANO pārmet Vatikānam "sistemātisku" tādas politikas piekopšanu, kas ļauj garīdzniekiem seksuāli izmantot tūkstošiem bērnu, vēsta raidsabiedrība BBC.

ANO Bērnu tiesību komiteja aicina Svēto Krēslu nekavējoties atcelt no amatiem visus garīdzniekus, kuri ir pieķerti vai par kuriem ir aizdomas bērnu izmantošanā. Tāpat organizācija savā ziņojumā aicina Vatikānu atvērt failus par garīdzniekiem, kuru noziegumi ir palikuši apslēpti.

ANO pauž "dziļas bažas", ka Vatikāns nav atklājis patiesos pastrādāto noziegumu apmērus, "garīdzniekiem esot iesaistītiem desmitiem tūkstošu visas pasaules bērnu seksuālā izmantošanā".

Baznīcai ANO pārmet seksuālos pārkāpumos pieķerto cienīgtēvu pārvietošanu uz citām draudzēm vai pat citām valstīm.

Šī prakse "daudzu valstu bērnus pakļauj augstam seksuālās vardarbības riskam", jo, desmitiem seksuālo noziedznieku joprojām paliek saskarsmē ar bērniem.

Vatikāns cīņai ar garīdznieku seksuālo vardarbību ir izveidojis īpašu komisiju. Decembrī Svētais Krēsls atteicās ANO komisijai sniegt datus par seksuālajiem pārkāpumiem baznīcās, attaisnojoties, ka šādus datus var sniegt tikai citai valstij konkrētas tiesvedības ietvaros.

ANO komitejas, kurai nav rekomendāciju izpildes nodrošināšanas mehānisma, ieteikumi Vatikānam nav juridiski saistoši, piebilst BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!