Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministri pirmdien atkārtoti piedāvāja palīdzību Ukrainai, bet tikai tās jaunajai valdībai, kurai jāstājas demisionējušā premjerministra Mikolas Azarova kabineta vietā.

Tomēr ES ministri nenosauca konkrētu palīdzības piedāvājumu, nedz arī draudēja ar sankcijām.

Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts norādīja, ka, skatoties no burkāna un pātagas principa, ES pašreiz vairāk noskaņota par labu burkānam.

Ministru paziņojumā norādīts, ka ES "ar dziļām bažām" seko līdzi krīzei Ukrainā un to satrauc situācija cilvēktiesību jomā šajā valstī.

Ministri aicināja uz dialogu starp varas un opozīcijas pārstāvjiem, lai izveidotu "jaunu un visaptverošu valdību", kas īstenotu konstitucionālas reformas, lai dotu parlamentam plašākas pilnvaras un sagatavotos brīvām un godīgām vēlēšanām.

"Balstoties uz jaunās Ukrainas valdības centieniem īstenot ekonomiskas un politiskas reformas, ES ir gatava tālāk turpināt (..) palīdzēt Ukrainai," paziņoja ministri.

Paziņojumā ir netieši norādīts uz iespējamajām sankcijām, atzīmējot, ka "ES (..) ir gatava ātri atbildēt uz jebkuru situācijas pasliktināšanos" Ukrainā.

Diplomātiskie avoti norādīja, ka, lai gan vairākas valstis ir noskaņotas par labu sankcijām, pagaidām panākta vienprātība turpināt dialogu ar varasiestādēm.

"Mēs vienojāmies, ka šajā punktā nav nepieciešams lemt par sankcijām. Bet, ja [Ukrainas prezidents Viktors] Janukovičs un viņa cilvēki bloķēs dialogu, tad mums būs jārunā par sankcijām," norādīja Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!