Foto: AFP/Scanpix

Krima bija, ir un paliks Ukrainas teritorija sestdien preses konferencē Kijevā paziņoja Ukrainas Ārlietu ministrs Andrejs Deščica. Par to vēsta aģentūra UNIAN.

"Gribu apstiprināt mūsu principiālo pozīciju, ka Krima bija, ir un paliks Ukrainas teritorija. Mēs Krimu nevienam neatdosim un darīsim visu iespējamo, lai Ukrainas teritorija un robežas paliktu neaizskaramas," paziņoja Deščica.

Ukrainas pozīcija ir par mierīgu konflikta atrisinājumu, viņš uzsvēra. "Mēs nevaram pieļaut, lai kāds ietu bojā, mums jau ir ļoti daudz upuru, tāpēc pieliksim visas pūles, lai šo konfliktu atrisinātu ar diplomātiskām metodēm," norādīja ministrs.

Ministrs arī aicina Ukrainas karavīrus saglabāt mieru un nepakļauties provokācijām. “Mēs esam lepni, ka mums ir tāda armija, tāda flote, tādi karavīri un jūrnieki, kuriem ir tas, ko ko nevar pārvarēt ar ieročiem - tas ir gods, cieņa un ticība savai uzvarai, un viņiem aplaudē visa pasaule,” uzmundrināja ministrs.

Deščica norāda, ka Ukraina spēs no citiem avotiem piegādāt gāzi, ja Krievija samazinās dabasgāzes piegādes.

Vēstīts, ka Krima faktiski ir nonākusi prokrievisko spēku kontrolē. svarīgākos objektus ir ieņēmušas vai ielenkušas bruņotas vienības, kuras plaši uzskata par Krievijas karaspēku. Savukārt 6. martā Krimas parlaments nobalsoja par pussalas pievienošanos Krievijai. Referendums par šo jautājumu notiks 16. martā. Kijeva referendumu uzskata par nelikumīgu.

Tikmēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien preses konferencē noliedza, ka krievu spēki piedalītos objektu aplenkšanā Krimā - tās esot "iedzīvotāju pašaizsardzības vienības", bet Krievija vēlas tikai aizsargāt iedzīvotājus. 

1. martā  Krievijas parlaments atļāva karaspēka izmantošanu Ukrainā, lai aizsargātu savus "tautiešus". Ukrainas armijā izsludināta pilna kaujas gatavība.

NATO, kā arī virkne Rietumvalstu izteikušas brīdinājumus Krievijai tūlītēji pārtraukt agresiju Krimā, kā arī uzstājušas uz Ukrainas nedalāmību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!